Nie będę się rozpisywać... Środa to dla mnie dobry czas. Środa jest cudowna! Zawsze w środę mam niesamowite pomysły i chęć na zabawę w kuchni. Hmmm... jakkolwiek to brzmi. Teraz też tak było.
Kiedy potrzebujesz zrobić coś dobrego ale nie masz za wiele czasu, zawsze pomocne są daktyle. Zawsze. I orzechy. Zrobiłam już kilka wspaniałych ciast, gdzie daktyle stanowiły bazę i były bezbłędne. Zmieniały się tylko dodatki.
lub
albo
To ciasto przerosło jednak moje oczekiwania! Bo? Po pierwsze jest bez pieczenia, po drugie poziom trudności żaden, po trzecie, ważny na dzień dzisiejszy dla mnie... jest bez glutenu. No i ostatni czwarty w smaku ....nie do opisania ...!
Robimy bo mi nie uwierzycie!
Wegański FIT Snickers |
Składniki - pierwsza warstwa:
* 30 daktyli namoczonych wcześniej we wrzątku
* 1/2 szkl orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie :
Oba składniki zblenduj lub zmiksuj. Wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Średnica 17 cm. Jeśli macie większą to podwajacie liczbę składników. Wyłożone ciasto schładzamy w zamrażarce na czas robienia kolejnej warstwy.
Wegański FIT Snickers |
Składniki - druga warstwa:
*1 szkl namoczonych nerkowców
* 3 łyżki mleka kokosowego
* 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla wegan), dla pozostałych może to być miód
* 1 lyżka oleju kokosowego płynnego
* sok z cytryny
* wanilia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj lub zblenduj na gładką masę i wyłóż na schłodzoną część daktylową. Włóż ponownie do stężenia. Prawda, że na razie nic trudnego?
Wegański FIT Snickers |
*3 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 1 łyżka miodu
* wanilia lub aromat waniliowy
Wykonanie:
W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło orzechowego i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy polewę na schłodzone ciasto. Dekorujemy orzechami ziemnymi lub innymi. Ponownie schładzamy. Możemy w lodówce ale trwa to zdecydowanie za długo, a my przecież już chcemy jeść!
I to wszystko!
SMACZNEGO!
P. S Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło!