Za kokosa zrobiłabym wszystko lub prawie wszystko :) I nie chodzi tutaj tylko o jego właściwości zdrowotne, o których pisałam już przy okazji cudownego ciasta Kokosowa rozkosz, czteroskładnikowy raj .
To ten smak i zapach! To wyobraźnia, która za jego sprawą przenosi mnie w cudowne, ciepłe miejsce! To skojarzenie z latem i wakacjami, z beztroską i odpoczynkiem... Ach! Zróbmy więc dzisiaj sobie takie wakacje. Przenieśmy się na odległą wyspę i zanurzmy w tym błogim stanie zresetowania ciała i umysłu. Upieczmy naszą przyjemność! Tak niewiele potrzeba.
Bounty to dar, hojność. Chcę więc dzisiaj ofiarować sobie i Wam taki prezent...
Kilka postów wcześniej, jest Fasolowo-kokosowy torcik, również z dodatkiem kokosa. Choć bazę stanowi fasola. W tym Fit cieście bazę stanowią... bataty, o których więcej jest w Proteinowe Brownie z batatów.
Dzisiejsze ciasto jest całkowicie bezglutenowe. W swojej kuchni ograniczyłam, ale nie wykluczyłam tego składnika. Nie podążam za trendami, więc skoro ani ja, ani nikt z mojej rodziny nie ma stwierdzonej nietolerancji/alergii na gluten, po co wyrzucać go z diety?
Batatowe Bounty |
Składniki na ciasto :
* szklanka mąki kokosowej
* szklanka puree z batatów
* 4 łyżki mąki ryżowej
* 2 łyżki ksylitolu
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 4 łyżki mleka ryżowego
* 2 jajka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Batatowe Bounty |
Składniki na masę:
* szklanka mleka ryżowego lub najlepiej kokosowego
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
* opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Batatowe Bounty |
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką masę i przełóż do formy najlepiej silikonowej, okrągłej. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, pierwsze 30 minut bez przykrycia a następne 15 minut przykryj je papierem do pieczenia. Odstaw do wystygnięcia.
Batatowe Bounty |
Do gotującego się mleka wsyp wiórki kokosowe i dodaj olej. Gotuj ok 20 min do odparowania płynu. Masa ma być gęsta. Uważaj na przypalenie więc gotuj na wolnym( małym) ogniu. Odstaw i wsyp budyń. Dodawany w celu zagęstnienia masy. Nie ma potrzeby dodawać czegoś do słodzenia, gdyż mleko jest wystarczająco słodkie. Wszystko zblenduj i przełóż na upieczone ciasto. Poczekaj do ostygnięcia i polej polewą. Możesz w tym celu roztopić gorzką czekoladę lub zrobić polewę z oleju kokosowego, kakao i ksylitolu.
Ciasto najlepsze jest na następny dzień, kiedy masa kokosowa i polewa ostygną.
No ale jeśli nie możesz już wytrzymać, jedz... jesteś w końcu już na bezludnej, rajskiej wyspie....
Batatowe Bounty |