Coś opóźniam się z dodawaniem nowych wpisów. Pewnie nikt nie uwierzy w nawał pracy, ale tak jest...niestety. Dobrze. Nie jest to miejsce na jakieś żale, choć tak rzadko można je ode mnie usłyszeć.
Dziś będzie o bananach!
W jednym średniej wielkości bananie jest aż 358 mg potasu. Owoc ten, tym samym, znajduje się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze. Nawet pomidory mają go mniej.
Niestety banany mają wysoki IG, a w szczególności te najbardziej dojrzałe, powyżej 70, więc powinny być wykluczone z diety diabetyka.
Najważniejszą ich zaletą jest łatwa ich dostępność, stosunkowo niska cena i to, że można wyczarować z nich niesamowite pyszności. Warte przypomnienia są moje Bananowe muffinki z borówkami. Bardzo często banany są składnikiem chlebka bananowego i nie ma chyba osoby, która by nie próbowała go zrobić. Ja robiłam już kilka wersji. A dziś przyszedł czas na następną.
Grubo nadziewany FIT chlebek bananowy |
Składniki na ciasto:
* 2 banany
* ksylitol
* 2 jajka
* 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
* 6 łyżek mąki ryżowej
* łyżek płatków owsianych
* pokruszona czekolada gorzka minimum 70 % kakao
* szczypta soli
* łyżeczka proszku do pieczenia
Grubo nadziewany Fit chlebek bananowy |
Na nadzienie potrzebujemy czekoladę gorzką, banan i truskawki.
Grubo nadziewany Fit chlebek bananowy |
Wykonanie:
2 dojrzałe banany i ksylitol potłucz dobrze. Dodaj pozostałe składniki. Wylej do formy keksówki, jeśli masz do silikonowej, jeśli nie, do tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 45 minut w nagrzanym do 189 stopni piekarniku. Po upieczeniu wystudź.
Przekrój wzdłuż na dwie części. Na jedną nałóż pokrojone banany i truskawki, polej roztopioną czekoladą i przykryj drugą warstwą. Posyp zmielonym na puder ksylitolem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą. Udekoruj płatkami kokosowymi.
Jak widać ciasto łatwe w wykonaniu a za smak ręczę!!!
Grubo nadziewany Fit chlebek bananowy |
Smacznego!!!