Strony

czwartek, 6 kwietnia 2017

Owsiano-orzechowo-czekoladowe batony




I wpadam z kolejnym smacznym i zdrowym przepisem. Nie na byle co oczywiście, zresztą czegoś takiego u mnie nie znajdziecie :), ale na bardzo odżywcze batony orzechowe. W swojej kuchni ja osobiście staram się unikać innych mąk niż owsiana, ryżowa, czy kokosowa. Od razu odpowiem, że nigdy nie robiłam testów w kierunku nietolerancji glutenu i tak naprawdę to nie wiem, czy takową posiadam. Wiem jedno. Lepiej się czuję, gdy ograniczam spożycie produktów z jego udziałem. A wierzcie mi, znam się już ze sobą trochę i potrafię wyczuć co mi nie służy. Pewnie należałoby takie testy wykonać by mieć 100 % pewność, więc może je zrobię. W każdym bądź razie dobrze się czuję, a ostatnio robione badania wykazały wręcz książkowe wyniki. I tak TSH jest na poziomie 1.71 ulU/ml !!! Jak widzicie nie jest źle. A nawet bardzo dobrze, zważywszy, że bywało gorzej. Tak więc samopoczucie genialne, siły do treningów nie brakuje a i sylwetka zmienia się korzystnie pomimo bycia Hashimotką.
Podsumowując batony są z mąki owsianej i z moim faworytem, czyli masłem orzechowym. Masło orzechowe często  jest składnikiem moich Fitdeserów. Możecie skorzystać z przepisu na Czekoladowe muffinki z ciecierzycy i masła orzechowego, jak również Wyfitowane czekoladki a'la Reese's, czy Snickers - baton orzechowo-proteinowy. Osoby z Hashimoto i niedoczynością tarczycy powinny jednak zwrócić uwagę na arachidy, które nie są w dużych ilościach wskazane przy tej chorobie. Inaczej ma się z masłem z nerkowców, czy migdałowym.



Owsiano-orzechowo-czekoladowe batony


Składniki na dolną część :

* 3 łyżki oleju kokosowego
* 1,5 szklanki mąki owsianej
* 3 łyżki słodzidła (ksylitol, erytrytol)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* aromat waniliowy




Owsiano-orzechowo-czekoladowe batony


Składniki na drugą warstwę:

* 3/4 szklanki masła orzechowego
* 2 łyżki oleju kokosowego 
* wanilia




Owsiano-orzechowo-czekoladowe batony


Składniki na warstwę trzecią:

* czekolada gorzka powyżej 70 % kakao
* olej kokosowy


Wykonanie:

Składniki na dolną warstwę mieszamy i dobrze wyrabiamy. Rozprowadzamy na kwadratowej blaszce, jeśli nie silikonowej, to wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ściśle i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach C.

II warstwa  to  połączony olej i masło, które krótko podgrzewamy w kuchence w celu rozpuszczenia. Wymieszane razem składniki przelewamy na wystudzone ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia, przygotowując polewę. W tym celu należy w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy a następnie wylać na baton. Wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia. Po tym czasie kroimy na dogodnej wielkości kawałki. No a potem sami wiecie! Wcinamy ze smakiem zabierając batony, gdzie kto ma ochotę:)  Smacznego!!!



Owsiano-orzechowo-czekoladowe batony

1 komentarz:

  1. Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi ziemniaczanej? :)

    OdpowiedzUsuń