Strony

poniedziałek, 17 lipca 2017

Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia



Dziś będzie Vegan i bez pieczenia. Chyba większość ciast jest u mnie bez pieczenia, co nie świadczy jakoś o lenistwie:) Bo tak nie jest. Raczej z wygody. Mieszasz, schładzasz i już gotowe.  I chyba o to chodzi. Tak było np. w przypadku tarty truskawkowej, którą szczerze polecam,     https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html  czy Banoffee  https://ladiefitana.blogspot.com/2017/06/banoffee-fit-na-mleczku-kokosowym_4.html

Wszędzie też znajdziecie mleczko kokosowe, daktyle. Bardzo łatwo bowiem zrobić z nich pyszne smakołyki. 
Tiramisu każdy kojarzy z mocno kawowym ciastem i to także takie będzie. Kawowe, słodkie, bez dodatku cukru, mąki. Idealne!
Ciasto łatwe do zrobienia, rozpływające się w ustach i uwierzcie, że długo nie posiedzi:)





Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia


Składniki na część ciemną, forma niewielka:

* 2  szkl płatków owsianych
* 1/2 szkl mąki migdałowej (zmielone migały)
* ok 30 szt daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
* łyżka kawy rozpuszczalnej
* ok 1/3 szkl naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy


Wykonanie:

Składniki zblenduj krótko. Konsystencja ma być plastyczna, by dało radę wyłożyć ciastem formę. W przypadku zbyt gęstej dodać odrobinę wody i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyścielić pierwszą warstwą. Gotową przełożyć i odłożyć na bok. Czynność powtórzyć, lecz tym razem masę pozostawić w formie. Schłodzić w zamrażarce (będzie szybciej niż w lodówce)






Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia

Składniki na część jasną:

* ok 3 szklanek nerkowców zalanych wodą i wymoczonych przez całą noc
* puszka mleczka kokosowego bardzo dobrze schłodzonego. Robię to w zamrażarce ok. 1 godziny
* łyżka miodu lub syropu klonowego
* 3 łyżki wody
* kakao do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj  na gładką masę.  1/2 masy przełóż na schłodzoną kawową część . Wyrównaj. Przykryj drugą warstwą ciemnego ciasta. Ponownie zalej masą z nerkowców. Daj do schłodzenia, przykrywając ciasto folią. W ten sposób zabezpieczysz przed wyschnięciem.
po schłodzeniu, ciasto wyjmij i posyp je kakao, przesiewając przez małe sitko. A potem delektuj się tą cudowną chwilą:)


Smacznego!

wtorek, 4 lipca 2017

Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Cudowny ten czas. Letni czas... Kocham go za bogactwo warzyw, owoców i za słońce! A za owoce kocham najmocniej! Za jakie? Skłamałabym, gdybym napisała, że za wszystkie. Z pewnością najbardziej brakuje mi tych, których świeżych nie dostanę przez cały rok. No a do takich należą zdecydowanie nasze polskie truskawki, jeżyny, jagody czy maliny. Tych pierwszych pamiętam smak z dzieciństwa, kiedy jeszcze w piżamie biegłam do ogródka, by zerwać je takie ciepłe od słońca. A po śniadaniu biegłam do cioci po wiejską śmietanę. Dziś nie rosną w moim ogródku i nie mam wiejskiej śmietany, ale mam truskawki...nie ciepłe, ale za to nasze polskie. Najlepsze!
Cieszą mnie tak samo jak dawniej, z tym wyjątkiem, że ciasto z nimi cieszy więcej osób. Dziś dzielę się nim z Wami. Miło mi...






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Składniki na spód (mała forma)

* szklanka płatków owsianych
* 1/2 szkl orzechów włoskich
* ok 20 sztuk daktyli namoczonych we wrzątku
* 2 łyżki kakao





Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Wykonanie:

Odcedź daktyle i zblenduj z płatkami i orzechami, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać większą ilość płatków, gdyby konsystencja masy była zbyt rzadka. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Równomiernie rozprowadź robiąc wyższe brzegi. Wstaw do schłodzenia.






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Składniki na masę kokosową:

* szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
* puszka mleczka kokosowego mocno schłodzonego w lodówce lub w zamrażarce (krótko)
* łyżka miodu
* aromat







Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Wykonanie:

Odcedź nerkowce i zblenduj, dodaj mleczko kokosowe i pozostałe składniki. Masę wyłóż na spód daktylowy. Wstaw do schłodzenia.  Po schłodzeniu udekoruj truskawkami.

Smacznego!