Strony

poniedziałek, 17 lipca 2017

Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia



Dziś będzie Vegan i bez pieczenia. Chyba większość ciast jest u mnie bez pieczenia, co nie świadczy jakoś o lenistwie:) Bo tak nie jest. Raczej z wygody. Mieszasz, schładzasz i już gotowe.  I chyba o to chodzi. Tak było np. w przypadku tarty truskawkowej, którą szczerze polecam,     https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html  czy Banoffee  https://ladiefitana.blogspot.com/2017/06/banoffee-fit-na-mleczku-kokosowym_4.html

Wszędzie też znajdziecie mleczko kokosowe, daktyle. Bardzo łatwo bowiem zrobić z nich pyszne smakołyki. 
Tiramisu każdy kojarzy z mocno kawowym ciastem i to także takie będzie. Kawowe, słodkie, bez dodatku cukru, mąki. Idealne!
Ciasto łatwe do zrobienia, rozpływające się w ustach i uwierzcie, że długo nie posiedzi:)





Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia


Składniki na część ciemną, forma niewielka:

* 2  szkl płatków owsianych
* 1/2 szkl mąki migdałowej (zmielone migały)
* ok 30 szt daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
* łyżka kawy rozpuszczalnej
* ok 1/3 szkl naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy


Wykonanie:

Składniki zblenduj krótko. Konsystencja ma być plastyczna, by dało radę wyłożyć ciastem formę. W przypadku zbyt gęstej dodać odrobinę wody i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyścielić pierwszą warstwą. Gotową przełożyć i odłożyć na bok. Czynność powtórzyć, lecz tym razem masę pozostawić w formie. Schłodzić w zamrażarce (będzie szybciej niż w lodówce)






Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia

Składniki na część jasną:

* ok 3 szklanek nerkowców zalanych wodą i wymoczonych przez całą noc
* puszka mleczka kokosowego bardzo dobrze schłodzonego. Robię to w zamrażarce ok. 1 godziny
* łyżka miodu lub syropu klonowego
* 3 łyżki wody
* kakao do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj  na gładką masę.  1/2 masy przełóż na schłodzoną kawową część . Wyrównaj. Przykryj drugą warstwą ciemnego ciasta. Ponownie zalej masą z nerkowców. Daj do schłodzenia, przykrywając ciasto folią. W ten sposób zabezpieczysz przed wyschnięciem.
po schłodzeniu, ciasto wyjmij i posyp je kakao, przesiewając przez małe sitko. A potem delektuj się tą cudowną chwilą:)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale😋A gdzie dajemy daktyle? Muszę koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha zakochana Ja! Już poprawiłam. Są daktyle!

      Usuń