I znów kolejne super ciasto z wykorzystaniem ciecierzycy... Mam ich już kilka na tym blogu, a ostatnio wpadł niesamowity a'la Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2018/03/ala-snickers-na-cieciorce.html Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie wciągnąć go na swoją listę must have ciast do zrobienia:)
Tym razem to Vegański sernik na spodzie z wykorzystaniem płatków owsianych, migdałów i fig.
A masa również z użyciem orzechów, ale tym razem nerkowców. Te orzechy wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych , które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu , który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Mamy w nich także magnez, wit K. Orzechy te wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż mają sporo witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny. Koi ona nerwy , dodaje energii, a także poprawia pamięć i koncentrację. Nic tylko jeść. Tym bardziej, że nerkowce są jednymi z mniej kalorycznych orzechów, 100 g to 553 kcal. Amerykańscy naukowcy przekonują, że wystarczy garść orzechów dziennie, aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicy brzucha.
Tu znajdziecie przepis na niesamowite Tiramisu z wykorzystaniem tych cudownych orzechów https://ladiefitana.blogspot.com/2018/01/raw-tiramisu-czyli-nie-pieczesz-jesz.html a także Vegański Fit Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html
Sernik z ciecierzycy
Składniki I warstwa:
* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10 namoczonych fig
* odrobina wody
Sernik z ciecierzycy |
Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnych warstw.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Przelej do formy z owsianym spodem. Piecz ok 60 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Polewa - trzecia warstwa:
* 5 łyżek masła orzechowego
* 1 łyżka miodu/syropu klonowego
* 6 namoczonych daktyli
Wykonanie :
Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem/syropem. Powstaje aksamitna konsystencja. Wylej na wystudzone ciasto. Schłódź dobrze. Udekoruj roztopioną czekoladą gorzką i pokruszonym Kit Katem:)
* puszka ciecierzycy
* szklanka namoczonych nerkowców
* lemon zest czyli starta skórka z limonki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* łyżka miodu/ syropu klonowego
* wanilia
* sok zjednej cytryny
* 2 łyżki masła orzechowego
* puszka mleczka kokosowego, biała część
Sernik z ciecierzycy |
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Przelej do formy z owsianym spodem. Piecz ok 60 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Sernik z ciecierzycy |
* 5 łyżek masła orzechowego
* 1 łyżka miodu/syropu klonowego
* 6 namoczonych daktyli
Sernik z ciecierzycy |
Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem/syropem. Powstaje aksamitna konsystencja. Wylej na wystudzone ciasto. Schłódź dobrze. Udekoruj roztopioną czekoladą gorzką i pokruszonym Kit Katem:)
A di piekarnika ti sue wsadxa zamarzniety spod?
OdpowiedzUsuńWidzę że na wierzchu pokruszony jest jakiś baton -jaki? Pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńPisze że kit kat
UsuńCzuc fasola, nie polecam. Za to krem z gory pyszny. Dodalam troche zubrowki korzennej bo bylo za geste i wyszlo rewelacja. Ale i tak ciasta nie uratowalo
OdpowiedzUsuń