piątek, 10 marca 2017

Kokosowa rozkosz, czteroskładnikowy raj



Kto z nas nie uwielbia tego białego cuda?!

Kokos, bo o nim mowa, to orzech, którego właściwości zdrowotne docenili nie tylko jego amatorzy, ale też i naukowcy. Miąższ kokosa jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także kwas foliowy. Jednak to co najważniejsze, to zawarte w miąższu nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te, MCT, omijają komórki tłuszczowej z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły zwrotnej, nie są odkładane jako materiał zapasowy lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.
To tę właściwość wykorzystują osoby będące na diecie odchudzającej i wg badań naukowców, do diety powinny je włączyć osoby z otyłością brzuszną.

W 100 g miąższu ma 15,23 g węglowodanów, z czego prawie 60 % to wypełniający żołądek i dający uczucie sytości błonnik. Jeszcze więcej błonnika zawiera suszony miąższ - 23 g w 100 g. To niemalże całodzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik.
Świeży kokos ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealny dla cukrzyków.

Jak kupić dobrego kokosa? Przede wszystkim przed zakupem należy nim wstrząsnąć. Jeśli usłyszymy wyraźne chlupotanie, to znak, że kokos jest świeży i można go kupić. Jeśli nie słychać, kokos w środku jest wyschnięty i stary, a tym samym niejadalny.

I teraz najważniejsze pytanie. Jak go otworzyć? Najlepiej tak, aby nie pozbyć się wody kokosowej, równie cennej. Otóż w każdym kokosie mamy 3 wgłębienia.
W jednym zróbmy dziurkę np. nożem (ja używam korkociąga) i wylejmy wodę. Potem należy przytrzymać kokosa i uderzyć w niego tępą stroną ciężkiego noża (tasaka) po obwodzie. Kokos powinien pęknąć sam, jeśli nie, trzeba sobie pomóc uderzając po nożu tłuczkiem do mięsa. Teraz pozostaje podważyć skorupę i oddzielić miąższ od twardej skorupy.

W swojej kuchni często używam wiórków kokosowych, mąki kokosowej i ta ostatnio posłużyła mi do wykonania niezwykle prostego acz efektownego ciasta. Kiedyś, nawet nie wiem kiedy, natknęłam się na ten przepis w bogatych zbiorach internetowych i postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się!
Wystarczą tylko 4 składniki aby poczuć się jak na dalekiej, egzotycznej wyspie, co przy naszych warunkach pogodowych jest jak najbardziej wskazane. Ciasto jest idealne... to niespełna 70 Kcal w jednej porcji! A więc do dzieła!




Składniki:

* 130 g mąki kokosowej
* 300 g jogurtu naturalnego
* 4 jajka
* 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
* wiórki kokosowe do dekoracji





Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę kokosową, jajka, jogurt i płynny miód. Wszystko zmiksuj na gładko, wlej do niewielkiej formy. Piecz ok. 45 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu posyp wiórkami oraz udekoruj płatkami kokosa. Prawda, że proste?


Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Jakiej wielkośći foremkę użyć ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w 20 cm i wyszło mi lekko suche tak się zastanawiam o ile skrócić czas pieczenia następnym razem ? W smaku bardzo dobre ale chyba jednak krócej miałam piec :(Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie znaczenie miała wielkość foremki. Ciasto było niższe i szybciej się upiekło, stąd ta suchość. Zresztą ono też nie będzie bardzo wilgotne, bo to mąka kokosowa, która pochłania płyny. Można dodać więcej jogurtu.

      Usuń
  3. Wyszło super! Jedyną zmianę jaką wprowadziłam, to podzielenie ciasta na dwie części i dodanie do jednej łyżki karobu, więc zrobiłam ciasto 'zeberkę' - PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie mogę kupić mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  5. czym mozna zastapic jajka w wypiekach bo mamy alwrgie na bialko jaja

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam dzisiaj potrójna porcję, super smaczne, lekko wilgotne, nie za słodkie, takie jak lubimy. Dziękuję za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie, napewno zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń