Kiedy tylko wybiorę się na zakupy, zawsze kończę, przemykając między regałami ze zdrową żywnością. Tam spędzam najwięcej czasu. Zawsze interesują mnie jakieś nowości, czytam, oglądam i zastanawiam się do czego by to wykorzystać. Kiedy w takim właśnie zakupowym amoku, zobaczyłam mąką orzechową, od razu wiedziałam, że będą z tego ciacha!
Jak się pewnie domyślacie, podobnie jak same orzechy, mąka do tych mało kalorycznych nie należy.
W 100 g ma 650 kcal/50g tł/węgli 22 g/białka 24 g.
Orzechy ziemne (bo rosną tuż nad ziemią) to wyśmienite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, białek, błonnika i witamin. Ze względu na zawartość argininy poleca się je jeść przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Służą zachowaniu zgrabnej sylwetki, pięknej skóry i zdrowia. Wspierają pracę serca i mózgu.
Ale dość już. Czas na ciasteczka, super zdrową przekąskę bez cukru i glutenu.
Zaczynamy:)
Składniki:
* ok. 10 łyżek mąki arachidowej
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* ok. 2 łyżek masła orzechowego
* 4 łyżeczki miodu płynnego
* 1 jajko
* posiekane orzechy np. migdały, włoskie, nerkowce, arachidowe
* szczypta soli
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miód, masło, sól oraz sodę.
Mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy posiekane orzechy i jeszcze raz mieszamy.
Konsystencja powinna być taka, by móc formować płaskie ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopni na ok. 10 minut. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Upieczone umieszczamy na kratce do ostygnięcia. Kto ma ochotę może udekorować roztopioną czekoladą gorzką ponad 70%.
Smacznego!
Oooo nareszcie znalazłam blog z przepisami podobnymi do moich! Super nareszcie cos FIT!
OdpowiedzUsuńDodaje odrazu do obserwowanych *-*
Paula
Miło mi. A to dopiero początek:)
UsuńKochana ile szt.ciastek wychodzi??
OdpowiedzUsuńPyszne👍👌😘
OdpowiedzUsuń