O kaszy jaglanej, jej właściwościach zdrowotnych pisałam już przy okazji babeczek jaglanych. Jednak ostatnio natknęłam się na mnóstwo informacji, w których można było przeczytać, że kasza jaglana powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach przez osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Czyli np. przeze mnie. Nie panikujmy jednak, bo mowa o umiarkowanych ilościach tzn. nie częściej niż raz w tygodniu. Zawiera ona bowiem inhibitor peroksydazy tarczycowej. Jest to enzym, który hamuje wchłanianie jodu i przez to zmniejsza produkcję hormonów tarczycy.
Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, jednak kasza jaglana powinna znaleźć się w naszym jadłospisie, ze względu na swoje cenne składniki. I jak to z nią bywa, jest idealna by zrobić przy jej użyciu super tartę. Bardzo szybką i prostą w wykonaniu, przy użyciu kilku składników.
Składniki:
Ciasto
* woreczek kaszy jaglanej
*2 łyżki oleju kokosowego
* kakao
* 1 jajko
* 2 łyżki miodu
Masa
* opakowanie serka ricotta
* wiórki kokosowe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą i gotujemy przez 20 minut w mleku roślinnym w ok. 2 szkl mleka.
Po wystudzeniu, blendujemy ją na gładko z pozostałymi składnikami. Przekładamy do silikonowej formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę z serka, mieszając go z dwiema łyżkami wiórek kokosowych.
Całość schładzamy w lodówce, dekorujemy ziarnami granatu.
Smacznego!
Ten kto nie jadł nich żałuje, wydawałoby się że ciasto z kaszy jaglanej nigdy nie podbije podniebienia smakoszy? a tu niespodzianka, jest to idelane danie dla każdej Fit dziewczyny
OdpowiedzUsuńDziękuję Andrzeju! Masz rację. Kasza jaglana jest idealna dla każdego!
Usuń