Strony

czwartek, 21 września 2017

Wegański FIT Snickers



Nie będę się rozpisywać... Środa to dla mnie dobry czas. Środa jest cudowna! Zawsze w środę mam niesamowite pomysły i chęć na zabawę w kuchni. Hmmm... jakkolwiek to brzmi. Teraz też tak było. 
Kiedy potrzebujesz zrobić coś dobrego ale nie masz za wiele czasu, zawsze pomocne są daktyle. Zawsze. I orzechy. Zrobiłam już kilka wspaniałych  ciast, gdzie daktyle stanowiły bazę i były bezbłędne. Zmieniały się tylko dodatki.
lub
albo

To ciasto przerosło jednak moje oczekiwania! Bo? Po pierwsze jest bez pieczenia, po drugie poziom trudności żaden, po trzecie, ważny na dzień dzisiejszy dla mnie... jest bez glutenu. No i ostatni czwarty w smaku ....nie do opisania ...!
Robimy bo mi nie uwierzycie!






Wegański FIT Snickers


Składniki - pierwsza warstwa:

* 30 daktyli namoczonych wcześniej we wrzątku
* 1/2 szkl orzechów włoskich lub pekan


Wykonanie :

Oba składniki zblenduj lub zmiksuj. Wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Średnica 17 cm. Jeśli macie większą to podwajacie liczbę składników.  Wyłożone ciasto schładzamy w zamrażarce na czas robienia kolejnej warstwy.






Wegański FIT Snickers



Składniki - druga warstwa:

*1 szkl namoczonych nerkowców
* 3 łyżki mleka kokosowego
* 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla wegan), dla pozostałych może to być miód
* 1 lyżka oleju kokosowego płynnego
* sok z cytryny
* wanilia



Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj lub zblenduj na gładką masę i wyłóż na schłodzoną część daktylową. Włóż ponownie do stężenia. Prawda, że na razie nic trudnego?




Wegański FIT Snickers


Składniki- warstwa trzecia ostatnia. KARMEL :

*3 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 1 łyżka miodu
* wanilia lub aromat waniliowy

Wykonanie:

W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło orzechowego i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy polewę na schłodzone ciasto. Dekorujemy orzechami ziemnymi lub innymi. Ponownie schładzamy. Możemy w lodówce ale trwa to zdecydowanie za długo, a my przecież już chcemy jeść!

I to wszystko!                                            
                                                            SMACZNEGO!

P. S Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło!


piątek, 18 sierpnia 2017

Malinowy FIT sernik


Kiedy potrzebuję zrobić coś pysznego, zawsze mam w głowie jeden obraz. To obraz z czasów "młodości", gdy to ciasto królowało na polskich stołach. To sernik, kojarzony niedzielnie lub świątecznie. Ciasto uwielbiane przez wszystkich. Mój będzie można zjeść bez obaw, że nam czegoś niechcianego przybędzie lub w znaczący sposób zniszczy nasze plany dietetyczne. 
Sernik bezglutenowy (dziś każdy tak bardzo boi się tego słowa), bo na mące ryżowej, niezwykle delikatnej, co sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie. Oczywiście jak przystało na porządny sernik, zawiera w sobie główny składnik, czyli ser:) Jest też i kruszonka. No i owoce, fantastycznie komponujące się z całością. Ciasto łatwe do upieczenia, tak więc każdy powinien sobie z nim poradzić. 
To mój drugi sernik na blogu i pewnie nie ostatni. Równie pyszny co ten dzisiejszy, znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/08/chilloutowy-sernik-bez-pieczenia-na.html z tą różnicą, że nie wymaga pieczenia.


Malinowy FIT sernik

Składniki na spód:

*1 i 1/2 szkl mąki ryżowej białej
* 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub innego np. erytrytolu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150 g zimnego masła ( nie gryzie)
* 1 jajko


Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, dodajemy ksylitol. Robimy dołek i wbijamy jajko. Nożem staramy się zgarniać składniki do środka. Następnie dodajemy masło i "siekamy" całość nożem. Tak postępujemy do momentu wymieszania się składników. Potem czeka nas ręczna praca. Zagniatamy ciasto aż będzie tworzyć gładkie a składniki dobrze wymieszane. Podsypując mąką, formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej. Tak powstał nasz kruchy spód.





Malinowy FIT sernik

Składniki na masę serową:

* opakowanie serka "Mój ulubiony" z Wielunia
* 3 łyżki ksylitolu w pudrze
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 1 jajko
* trochę wanilii lub aromatu waniliowego

dodatkowo: maliny lub inne owoce sezonowe





Malinowy FIT sernik

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia dodaj ser, ksylitol, budyń, wanilię i zmiksować za pomocą miksera.  Po połączeniu składników dodaj jajko i znów zmiksuj.

Wyciągnij ciasto z zamrażarki. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Foremkę o śr 18 cm wysmaruj olejem kokosowym. Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wyłóż formę, rozprowadzając rękoma i zostawiając wyższe brzegi ok 2 cm. 
Masę serową wylej na ciasto, dodaj owoce. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok 50 min. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Zimny udekoruj owocami i listkami mięty. 
Potem tylko zajadaj. 

Malinowy FIT sernik


                                                                         Smacznego!

piątek, 11 sierpnia 2017

Chilloutowy sernik bez pieczenia na spodzie HIT




Oj trochę mnie tu nie było...Wybaczcie. Postaram się nadrobić wszystkie zaległości, które zwalę oczywiście na okres wakacyjny i wakacyjne wojaże. Na usprawiedliwienie dodam, że wakacje miałam cudowne i wypoczęłam nieziemsko. Opalona, szczęśliwa, wróciłam i dalej działam na siłowni i oczywiście blogu.

Dzisiejszy sernik (przepyszny jak nie wiem co), to kwintesencja lata i ...uwaga... odpoczynku od ciągłego pilnowania diety. Tak. Robię sobie takie odpoczynki. Dokładnie co 2, 3 tygodnie. Jem wtedy jeden posiłek taki, na co mam tylko ochotę. Nie trwa to cały dzień, czy weekend , ale jest to jeden, jedyny.
Jagodowy sernik jest bez pieczenia, za co już ma u mnie złoty medal. A gdzie miejsce na odstępstwo o diet? To spód! Ciastka HIT!!

W poprzednich postach znajdziecie mnóstwo cudownych ciast bez pieczenia, których wykonanie nie tylko nie zajmuje wiele czasu, ale też i składników np.http://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tiramisu-daktylowo-kokosowe-bez.html, jak również moje ulubione http://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html




Chilloutowy sernik bez pieczenia na spodzie HIT




Składniki na spód:

*opakowanie ciastek HIT np. kokosowych
*2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

Z ciastek oddzielamy część ciemną od jasnej. Jasną odstawiamy do masy serowej. Ciemną rozdrabniamy blenderem lub wkładamy do foliowego woreczka i kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Ma nam powstać masa średniosypka. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (u mnie niewielka), wsypujemy pokruszone ciastka i ręką lub spodem szklanki, uciskamy, rozprowadzając po formie. Wkładamy do schłodzenia, najlepiej do zamrażarki, skracając cały proces. Na razie na czas przygotowywania masy serowej.








Chilloutowy sernik bez pieczenia na spodzie HIT


Składniki na serową masę:

*opakowanie serka "Mój ulubiony"
* budyń waniliowy bez cukru
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* jasne nadzienie pozostałe z ciastek 
* aromat waniliowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Przełożyć na ciasteczkowy spód, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do ponownego schłodzenia. Możemy na całą noc do lodówki lub  do zamrażarki na godzinę, jeżeli przygotowujemy z zamiarem natychmiastowego zjedzenia.







Chilloutowy sernik bez pieczenia na spodzie HIT

Po schłodzeniu ciasto dekorujemy owocami sezonowymi, u mnie borówki, ale możecie użyć swoje ulubione np. maliny, jeżyny, truskawki, czereśnie itd itd.

Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć Wam SMACZNEGO!




Chilloutowy sernik bez pieczenia na spodzie HIT

poniedziałek, 17 lipca 2017

Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia



Dziś będzie Vegan i bez pieczenia. Chyba większość ciast jest u mnie bez pieczenia, co nie świadczy jakoś o lenistwie:) Bo tak nie jest. Raczej z wygody. Mieszasz, schładzasz i już gotowe.  I chyba o to chodzi. Tak było np. w przypadku tarty truskawkowej, którą szczerze polecam,     https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html  czy Banoffee  https://ladiefitana.blogspot.com/2017/06/banoffee-fit-na-mleczku-kokosowym_4.html

Wszędzie też znajdziecie mleczko kokosowe, daktyle. Bardzo łatwo bowiem zrobić z nich pyszne smakołyki. 
Tiramisu każdy kojarzy z mocno kawowym ciastem i to także takie będzie. Kawowe, słodkie, bez dodatku cukru, mąki. Idealne!
Ciasto łatwe do zrobienia, rozpływające się w ustach i uwierzcie, że długo nie posiedzi:)





Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia


Składniki na część ciemną, forma niewielka:

* 2  szkl płatków owsianych
* 1/2 szkl mąki migdałowej (zmielone migały)
* ok 30 szt daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
* łyżka kawy rozpuszczalnej
* ok 1/3 szkl naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
* aromat waniliowy


Wykonanie:

Składniki zblenduj krótko. Konsystencja ma być plastyczna, by dało radę wyłożyć ciastem formę. W przypadku zbyt gęstej dodać odrobinę wody i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyścielić pierwszą warstwą. Gotową przełożyć i odłożyć na bok. Czynność powtórzyć, lecz tym razem masę pozostawić w formie. Schłodzić w zamrażarce (będzie szybciej niż w lodówce)






Tiramisu daktylowo-kokosowe bez pieczenia

Składniki na część jasną:

* ok 3 szklanek nerkowców zalanych wodą i wymoczonych przez całą noc
* puszka mleczka kokosowego bardzo dobrze schłodzonego. Robię to w zamrażarce ok. 1 godziny
* łyżka miodu lub syropu klonowego
* 3 łyżki wody
* kakao do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj  na gładką masę.  1/2 masy przełóż na schłodzoną kawową część . Wyrównaj. Przykryj drugą warstwą ciemnego ciasta. Ponownie zalej masą z nerkowców. Daj do schłodzenia, przykrywając ciasto folią. W ten sposób zabezpieczysz przed wyschnięciem.
po schłodzeniu, ciasto wyjmij i posyp je kakao, przesiewając przez małe sitko. A potem delektuj się tą cudowną chwilą:)


Smacznego!

wtorek, 4 lipca 2017

Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Cudowny ten czas. Letni czas... Kocham go za bogactwo warzyw, owoców i za słońce! A za owoce kocham najmocniej! Za jakie? Skłamałabym, gdybym napisała, że za wszystkie. Z pewnością najbardziej brakuje mi tych, których świeżych nie dostanę przez cały rok. No a do takich należą zdecydowanie nasze polskie truskawki, jeżyny, jagody czy maliny. Tych pierwszych pamiętam smak z dzieciństwa, kiedy jeszcze w piżamie biegłam do ogródka, by zerwać je takie ciepłe od słońca. A po śniadaniu biegłam do cioci po wiejską śmietanę. Dziś nie rosną w moim ogródku i nie mam wiejskiej śmietany, ale mam truskawki...nie ciepłe, ale za to nasze polskie. Najlepsze!
Cieszą mnie tak samo jak dawniej, z tym wyjątkiem, że ciasto z nimi cieszy więcej osób. Dziś dzielę się nim z Wami. Miło mi...






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Składniki na spód (mała forma)

* szklanka płatków owsianych
* 1/2 szkl orzechów włoskich
* ok 20 sztuk daktyli namoczonych we wrzątku
* 2 łyżki kakao





Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Wykonanie:

Odcedź daktyle i zblenduj z płatkami i orzechami, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać większą ilość płatków, gdyby konsystencja masy była zbyt rzadka. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Równomiernie rozprowadź robiąc wyższe brzegi. Wstaw do schłodzenia.






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Składniki na masę kokosową:

* szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
* puszka mleczka kokosowego mocno schłodzonego w lodówce lub w zamrażarce (krótko)
* łyżka miodu
* aromat







Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Wykonanie:

Odcedź nerkowce i zblenduj, dodaj mleczko kokosowe i pozostałe składniki. Masę wyłóż na spód daktylowy. Wstaw do schłodzenia.  Po schłodzeniu udekoruj truskawkami.

Smacznego!


czwartek, 22 czerwca 2017

Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami



Cały rok wyczekiwane wreszcie nadeszło...LATO! a z nim wakacje! Najbardziej oczywiście tęsknię za słońcem i ciepłem. My z Hashimoto uwielbiamy słońce, cały czas nam zimno, a mi to chyba najbardziej:)

 Lato to także kwiaty, mnóstwo kwiatów, a te polne są u nas najpiękniejsze. Więc kiedy je zobaczyłam, od razu skojarzyłam z ciastem. Chabry... kwiaty polskiego lata...no i maki. Te ostatnie ciężko było mi donieść do domu. Im szybciej biegłam, tym mniej płatków na nich zostawało. W domu wręczałam mamie zielone patyczki, ale jej i tak się podobały:) Teraz, kiedy już nie biegłam, udało mi się donieść i stały się piękną dekoracją ciasta, w którym nie znajdziecie cukru, białej mąki, a nawet jajek. 




Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami



Składniki na ciasto:
* szklanka mąki owsianej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat waniliowy
* szczypta soli
* 2 łyżki namoczonych nasion chia
* łyżka miodu
* 2 łyżki masła orzechowego
* 3 łyżki mleka roślinnego
* kilka kostek gorzkiej czekolady powyżej 70 %





Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami


Masa daktylowa:

* ok 30 sztuk daktyli 
* 2 łyżki mleka roślinnego
* szczypta soli

* czekolada gorzka roztopiona do polania góry ciasta






Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami


 Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i dokładnie wyrób. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję. Zawsze możesz dodać mleka, gdy potrzeba. Ciasto podziel na dwie części. Niewielką, okrągłą formę do pieczenia z odpinanym bokiem-kołnierzem, wyłóż papierem do pieczenia (tylko dół). Połowę ciasta wyłóż rękoma w formie. Odepnij kołnierz i wyciągnij ciasto odkładając na obok. Powtórz czynność z drugą częścią. Zostaw już w formie. Pokrusz czekoladę i posyp ciasto.







Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

Przygotuj daktylową masę.  Umieść daktyle w wysokim naczyniu i zalej na 2 minuty wrzątkiem. Odcedź. Zacznij blendować dodając mleko i sól. Zmiksuj na gładką masę.





Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

Masę daktylową przełóż na ciasto w formie. Wyrównaj. Przykryj całość drugą, odłożoną częścią.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25-30 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Wystudzone ciasto polej czekoladą. Niech wystygnie.
Całość posyp posiekanymi pistacjami i koniecznie udekoruj chabrami:)






Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

niedziela, 11 czerwca 2017

Fit ciacha z czekoladą - "OREO"





Czuję się dziś ubogacona kulturalnie... Wczoraj powrót do przeszłości czyli cudowne lata 80 i 90. Moja młodość, cofnięcie się wstecz i wspomnienia...Te najlepsze. Randki, dyskoteki, beztroska tamtych dni, mojej młodości... Ach... cóż to były za przepiękne czasy... Kiedyś chyba trzeba będzie coś więcej napisać. Alphaville, Fun Factory, 2Unlimited, Snap...

Czas zejść na ziemię i coś zjeść😀 Prawdopodobnie najzdrowsza wersja ciastek przypominających te ukochane i najbardziej pożądane, czyli OREO. Wiadomo każda podróbka do tych oryginalnych to nawet się nie umywa, ale zawsze warto próbować... Moje mają wszystko czego potrzeba i powinny zaspokoić każde podniebienie.
Są kruche, rozpływające się w ustach i jeśli raz je zrobisz, będziesz wracać ponownie. Wiadomo kombinuj, mieszaj, zmieniaj i zamieniaj składniki. Różnorodność a nie monotonia😝😜😜



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"
Składniki ciasto :

* 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
* ksylitol jego ilość to kwestia indywidualna
* jajko
* aromat waniliowy
* 4 łyżki mąki owsianej
* 4 łyżki mąki kokosowej
* pół tabliczki czekolady 90 %


Fit ciacha z czekoladą - "OREO"

Wykonanie:

Olej kokosowy i ksylitol zmiksuj dokładnie. Dodaj jajko i aromat waniliowy  + obydwie mąki i ponownie zmiksuj. Jeżeli wolisz możesz wyrobić ręcznie. Dodaj pokruszoną czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj. Ciasto uformuj w kulę. Przełóż pomiędzy folię spożywczą i rozwałkuj na pożądaną grubość. Formuj niewielkie płaskie ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby uzyskać napis użyj oryginalnego ciastka OREO i odciśnij wzór przyciskając do naszego. Piecz ok 10 min w 180 stopniach. Wystudź.
Zawsze możesz dodać kakao dla podkreślenia koloru. Ciastek pełnych wyszło mi ok 7, czyli nieprzełożonych 14 sztuk.




Fit ciacha z czekoladą - "OREO"
Masa:

Roztopioną czekoladę gorzką wymieszaj dobrze z 2 łyżkami jogurtu greckiego lub kto woli miarką odżywki np. waniliowej. Wystudzone ciastka przełóż masą. Pozostaw do zastygnięcia. I gotowe.



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"



Smacznego!!!



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"

niedziela, 4 czerwca 2017

Banoffee Fit na mleczku kokosowym




Piszę tego posta w ważnym dla mnie dniu. Nie jest głównym powodem fakt, że dziś są moje urodziny... Choć 
jest to fajny dzień bo nagle wszyscy Cię zauważają, są mili, składają życzenia nawet ci, których od wieków nie widziałeś. Jednak piszę, bo chcę się z kimś podzielić czymś dobrym. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, które udało mi się zrobić. Co można o nim napisać? Wiele, a mianowicie to, że jest bez pieczenia, nie zawiera cukru i mąki, a nawet jajek.
Dużo zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Ale kto by w takim dniu to wszystko przeliczał? Bo wiecie, wychodzę z założenia, że człowiek to nie maszyna. Jeśli ciągle się pilnujesz, przeliczasz, musisz w pewnym momencie przystopować i odpuścić. I to jest właśnie to, co się do tego najlepiej nadaje.






Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na spód - mała forma:

* 3 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka oleju kokosowego
* płatki owsiane, tyle by zagęściły masę
* 1/2 tabliczki czekolady 
* posiekane orzechy pekan
* banan



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

 Wykonanie:

Masło orzechowe, miód, olej kokosowy i czekoladę rozpuszczamy. Można w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy płatki owsiane, orzechy i mieszamy. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Uciskamy, rozprowadzając płasko. Formujemy delikatnie podniesione brzegi. Kroimy banana i wykładamy spód. Dajemy do schłodzenia na czas przygotowywania II warstwy. Możemy do lodówki lub szybciej, do zamrażarki.



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na II warstwę - karmel:

* ok 20 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem przez 15 minut ( zostaw wodę)
* 2 łyżki masła orzechowego


Banoffee Fit na mleczku kokosowym
Wykonanie:

Po odcedzeniu daktyli,  zostaw wodę. Zmiksuj je z masłem orzechowym i w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody. Konsystencja nie może być za rzadka. Wylej powstały karmel na schłodzony spód z bananem i włóż ponownie do schłodzenia.





Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Składniki na III ostatnią warstwę:

* puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała część) może być ponad 1/2 h w zamrażarce

Mleczko ubijamy mikserem przez ok 5 min do zgęstnienia. Nakładamy na poprzednie warstwy równomiernie. Dla super efektu warto całość posypać kakao. Żeby ciasto miała odpowiednią konsystencję schłodźmy jeszcze przed podaniem dosyć dobrze.




 Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Smacznego!!!


poniedziałek, 22 maja 2017

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero



Skąd nazwa? Bo najlepiej nazywać rzeczy po imieniu.

Była leniwa niedziela, dobry dzień po całym intensywnym tygodniu (nawet w sobotę wpadłam na trening, żeby rachunek się zgadzał), a takie dni bardzo rzadko ostatnio się zdarzają. Więc leżę tak sobie, nic nie robiąc, ale i tak wiem, że długo nie dam rady. Bo ja z tych co to nie usiedzą. Ja leżę, a mózg pracuje i nie zwalnia. Myśli czym by się podkarmić? Tylko takim czymś, żeby nie miał potem wyrzutów, bo Anka by mu nie darowała (ja Anna). Co zrobić dobrego, żeby było bez cukru, bez mąki  i nie trzeba było specjalnie się napracować? Czyli bez pieczczenia!
Jeden rzut okiem na półki i JEST!! Daktyle, nerkowce, płatki owsiane i kasza jaglana. Nic więcej...

Ogólnie to lubię kaszę jaglaną. Więcej przepisów z jej użyciem znajdziecie poniżej http://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/fit-jaglany-sernik-na-daktylowym.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/fit-czekoladowa-tarta-jaglana.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

No to do dzieła!

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero
Składniki na spód:

* ok 20 suszonych daktyli 
* ponad szklanka płatków owsianych górskich


Daktyle zalej wrzątkiem i odczekaj 15 minut. Odsącz i zmiksuj z płatkami za pomocą blendera. Formę ( u mnie niewielka) wyłóż papierem do pieczenia. Masa musi być zwarta, więc gdyby była za rzadka, dodaj większą ilość płatków. Przełóż do formy ugniatając ją. Wyrównaj i dalszy czas przenieś do lodówki.


Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

Składniki na część środkową jaglaną:

*100 g kaszy jaglanej
* 300 ml mleka roślinnego
* garść nerkowców

Nerkowce zalej wrzątkiem (najlepiej zostaw na noc). Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i zalej mlekiem w garnku. Wrzątek pozbawia kaszę gorzkiego smaku. Gotuj ok 20 minut do wyparowania płynu i rozgotowania kaszy. Dodaj do kaszy nerkowce i dokładnie zmiksuj blenderem. Po ostygnięciu masę przełóż na przygotowany wcześniej spód z daktyli. Wyrównaj i znowu przełóż do lodówki. Teraz czas na karmel.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

 Składniki na karmel:
* garść daktyli
* 5 łyżek masła orzechowego

Namoczone we wrzątku daktyle zmiksuj z masłem orzechowym. Jeśli karmel jest za gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po moczeniu daktyli. Rozprowadź po przygotowanym cieście. Ponownie schłódź jeszcze przez 2 godziny. Jeśli masz ochotę polej roztopioną gorzką czekoladą.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero






Czekoladowy jagielnik - 3 x zero


środa, 10 maja 2017

Fit brownie z awokado


Dziś post poświęcam awokado. 
Wszyscy znamy i uwielbiamy. Ciągle słyszymy, że jest zdrowe, że warto je włączyć do naszej diety. I to prawda!
Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu, ale musimy wiedzieć, że to jak najbardziej pożądany tłuszcz i nie należy się go obawiać. Kwas oleinowy w nim zawarty obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.W średnim owocu jest 41 g tłuszczu, z kolei inne owoce mają go w ilościach śladowych. Dzięki obecności tego tł. cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. I tak np. antyrakowy likopen z pomidorów, jest 4 krotnie lepiej wchłaniany w połączeniu z awokado np. w sałatce. Mamy w nim dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca. 
Ma bardzo dużo witamin C, E i A, a  także witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.
Jak jeść? Smarując pieczywo jak masłem, robiąc z niego pastę - słynne guacamole, czy używając do sałatek. A dla łakomczuchów... upiec przepyszne brownie!!!
I mam dziś dla Was przepis na najlepsze ciasto z użyciem awokado. Niezwykle wilgotne, miękkie. Rozpływające się w ustach!

Pyszne brownie znajdziecie też Proteinowe Brownie z batatów i Fasolowe ala brownie




Fit brownie z awokado


Składniki suche:
* szklanka mąki orkiszowej
* 3 łyżki kakao
* szczypta soli
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* ksylitol

Składniki mokre:
* 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
* szklanka maślanki
* rozgniecione dojrzałe awokado
* olejek waniliowy
* woda



Fit brownie z awokado
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, bardzo dobrze rozgniatając awokado.
Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta, gęsta, wlać trochę wody. Po wymieszaniu ze sobą składników, masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być nisko rozprowadzone. Pieczemy ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy do wystudzenia i dodatkowo polewamy całość, albo roztopioną gorzką czekoladą, lub rozpuszczamy olej kokosowy razem z kakao. Po zastygnięciu polewy całość  posypujemy posiekanymi orzechami np. brazylijskimi. Potem kroimy na kwadraty i wcinamy nie martwiąc się o tłuszcz, bo to zdrowy tłuszcz!