piątek, 27 stycznia 2017

Fit czekoladowa tarta jaglana




O kaszy jaglanej, jej  właściwościach zdrowotnych pisałam już przy okazji babeczek jaglanych. Jednak ostatnio natknęłam się na mnóstwo informacji, w których można było przeczytać, że kasza jaglana powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach przez osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Czyli np. przeze mnie. Nie panikujmy jednak, bo mowa o umiarkowanych ilościach tzn. nie częściej niż raz w tygodniu. Zawiera ona bowiem inhibitor peroksydazy tarczycowej. Jest to enzym, który hamuje wchłanianie jodu i przez to zmniejsza produkcję hormonów tarczycy. 
Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, jednak kasza jaglana powinna znaleźć się w naszym jadłospisie, ze względu na swoje cenne składniki. I jak to z nią bywa,  jest idealna by zrobić przy jej użyciu super tartę. Bardzo szybką i prostą w wykonaniu, przy użyciu kilku składników.







Składniki:

Ciasto
* woreczek kaszy jaglanej
*2 łyżki oleju kokosowego
* kakao
* 1 jajko
* 2 łyżki miodu

Masa 
* opakowanie serka ricotta
* wiórki kokosowe









Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą i gotujemy przez 20 minut w mleku roślinnym w ok. 2 szkl mleka.
Po wystudzeniu, blendujemy ją na gładko z pozostałymi składnikami. Przekładamy do silikonowej formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę z serka, mieszając go z dwiema łyżkami wiórek kokosowych.










Całość schładzamy w lodówce, dekorujemy ziarnami granatu.







Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ten kto nie jadł nich żałuje, wydawałoby się że ciasto z kaszy jaglanej nigdy nie podbije podniebienia smakoszy? a tu niespodzianka, jest to idelane danie dla każdej Fit dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Andrzeju! Masz rację. Kasza jaglana jest idealna dla każdego!

      Usuń