Osobiście nie znam osoby, która nie kochałaby serniki. Jest coś w tym cieście. Niby takie zwykłe, a jednak nie. Ponadczasowy jest. Mój został odchudzony w możliwie najlepszy sposób, by nie stracił zupełnie na swoim smaku. Jest słodki, chodź nie ma w nim cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. Mamy tu też masło, ale osobiście uważam, że nie ma w nim nic złego.
Spód ciasta został "zapożyczony" z przepisu na vegański sernik z ciecierzycy http://ladiefitana.blogspot.com/2018/04/sernik-z-ciecierzycy.html i może stanowić bazę do wielu ciast.
Pekanowy sernik z karmelem |
Składniki I warstwa:
* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10 namoczonych fig
* odrobina wody
Pekanowy sernik z karmelem |
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnej warstwy.
Pekanowy sernik z karmelem |
Masa serowa:
* 500 g mielonego sera twarogowego
* jajko
* 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
* wanilia
* 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
* mniej niż 1/2 szkl mleka roślinnego
Pekanowy sernik z karmelem |
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką, puszystą masę. Przelej na ciasto w formie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h lub do suchego patyczka.
Pekanowy sernik z karmelem |
Pekanowy karmel:
* 4-5 łyżek ksylitolu
* łyżka mąki ryżowej
* odrobina mleka roślinnego
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki miodu/syropu klonowego
* 4 łyżki masła orzechowego
* posiekane orzechy pekan
Pekanowy sernik z karmelem |
Wykonanie:
Cukier i mąkę podsmaż na niewielkim ogniu do zbrązowienia. Kolor słomkowy. Dodaj mleko, energicznie mieszając, potem masło, miód. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu do powstania gęstej masy. Dodaj posiekane pekany i wanilię.
Polewą polej wystudzone ciasto. Najlepsze na drugi dzień.
Smacznego:)