niedziela, 15 kwietnia 2018

Sernik z ciecierzycy




        I znów kolejne super ciasto z wykorzystaniem ciecierzycy... Mam ich już kilka na tym blogu, a  ostatnio wpadł niesamowity a'la Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2018/03/ala-snickers-na-cieciorce.html  Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie wciągnąć go na swoją listę must have ciast do zrobienia:)

Tym razem to Vegański sernik na spodzie z wykorzystaniem płatków owsianych, migdałów i fig. 
A masa również z użyciem  orzechów, ale tym razem nerkowców. Te orzechy wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych , które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu , który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Mamy w nich także magnez, wit K. Orzechy te wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż mają sporo witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny.  Koi ona nerwy , dodaje energii, a także poprawia pamięć i koncentrację. Nic tylko jeść.  Tym bardziej, że nerkowce są jednymi z mniej kalorycznych orzechów, 100 g to 553 kcal. Amerykańscy naukowcy przekonują, że wystarczy garść orzechów dziennie, aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicy brzucha
Tu znajdziecie przepis na niesamowite  Tiramisu z wykorzystaniem tych cudownych orzechów  https://ladiefitana.blogspot.com/2018/01/raw-tiramisu-czyli-nie-pieczesz-jesz.html  a także Vegański Fit Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html






Sernik z ciecierzycy

Składniki I warstwa:

* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10  namoczonych fig
* odrobina wody






Sernik z ciecierzycy


Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnych warstw.





Sernik z ciecierzycy


Masa serowa z cieciorki:

* puszka ciecierzycy
* szklanka namoczonych nerkowców
* lemon zest czyli starta skórka z limonki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* łyżka miodu/ syropu klonowego
* wanilia
* sok zjednej cytryny
* 2 łyżki masła orzechowego
* puszka mleczka kokosowego, biała część



Sernik z ciecierzycy
Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj  ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Przelej do formy z owsianym spodem.  Piecz ok 60 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.



Sernik z ciecierzycy
Polewa - trzecia warstwa:

* 5 łyżek masła orzechowego
* 1 łyżka miodu/syropu klonowego
* 6 namoczonych daktyli




Sernik z ciecierzycy
 Wykonanie :

Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem/syropem. Powstaje aksamitna  konsystencja. Wylej na wystudzone ciasto. Schłódź dobrze. Udekoruj roztopioną czekoladą gorzką i pokruszonym Kit Katem:)





Sernik z ciecierzycy

4 komentarze:

  1. A di piekarnika ti sue wsadxa zamarzniety spod?

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że na wierzchu pokruszony jest jakiś baton -jaki? Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuc fasola, nie polecam. Za to krem z gory pyszny. Dodalam troche zubrowki korzennej bo bylo za geste i wyszlo rewelacja. Ale i tak ciasta nie uratowalo

    OdpowiedzUsuń