Strony

czwartek, 19 lipca 2018

Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia





I znów po dłuższej przerwie... Lato, wakacje, a  mnie  coraz więcej zajęć, treningów. To dobrze, bo bez tego nie mogłabym już funkcjonować.  Treningi są jak narkotyk, wciągają bo sprawiają radość, dzięki nim wchodzimy w inny stan. I jest nam z nimi dobrze, tak dobrze, że nie chcemy zrezygnować, że chcemy ich coraz więcej i więcej... Oj długo bym mogła tak pisać o odczuciach osoby trenującej. Co czuje gdy jest tak zmęczona, że ciało omawia posłuszeństwa. Nie, to nie tylko zmęczenie, to przeogromna radość!

Ale... nie o tym dzisiejszy post:) Dziś będzie o niesamowitym cieście z kaszy jaglanej. Mojej ulubionej, wdzięcznej do ciast. Kilka przepisów z jej udziałem znajdziecie już na moim blogu. Wspomnę o przepysznym czekoladowym jagielniku,

Wszystko niesamowicie łatwe do przygotowania i przepyszne!
O samej kaszy jaglanej, o jej właściwościach zdrowotnych i odżywczych przeczytacie tutaj  https://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

Dzisiejsze cudo nie wymaga pieczenia. Jedynie należy ugotować kaszę jaglaną, co nie jest czymś mega trudnym. Należy pamiętać, by przed gotowaniem przepłukać ją kikukrotnie, by starciła swoją goryczkę.  



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Składniki na spód:

* 3 garści suszonych daktyli
* 2 garści orzechów włoskich
* płatki owsiane górskie

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku. Odsącz i dodaj orzechy, zmiksuj lub zblenduj. Powoli dodawaj płatki, w takiej ilości, by złączyły masę. Ma ona być plastyczna. Wyłóż masą formę, którą natłuść olejem kokosowym. Wielkość formy taka, by wysokość ciasta był ok 1-1,5 cm. Schłódź całość.








Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Składniki na masę jaglaną:

* szklanka kaszy jaglanej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 1 banan
* 2 szklanki mleka roślinnego
* wanilia jako aromat
* 2 łyżki soku z cytryny
* miód lub syrop klonowy wg uznania

Wykonanie:

Kaszę opłukaną, wlej do garnka, zalewając mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 20 minut. W miarę potrzeby dodaj wody. Pilnuj, bo szybko przywiera do naczynia. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką i puszystą masę. Wystudź. Masę wyłóż na spód daktylowy.




Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Polewa karmelowa:

* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 łyżki masła orzechowego
* wanilia jako aromat

W rondelku połącz składniki i rozpuść, lekko podgotuj. Przestudź. wylej na ciasto.



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia




Polewa czekoladowa:

Z oleju kokosowego, miodu i kakao zrób polewę. Polej schłodzone ciasto, tworząc nieregularne nitki.



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia



Schłódź.
Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz