poniedziałek, 22 maja 2017

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero



Skąd nazwa? Bo najlepiej nazywać rzeczy po imieniu.

Była leniwa niedziela, dobry dzień po całym intensywnym tygodniu (nawet w sobotę wpadłam na trening, żeby rachunek się zgadzał), a takie dni bardzo rzadko ostatnio się zdarzają. Więc leżę tak sobie, nic nie robiąc, ale i tak wiem, że długo nie dam rady. Bo ja z tych co to nie usiedzą. Ja leżę, a mózg pracuje i nie zwalnia. Myśli czym by się podkarmić? Tylko takim czymś, żeby nie miał potem wyrzutów, bo Anka by mu nie darowała (ja Anna). Co zrobić dobrego, żeby było bez cukru, bez mąki  i nie trzeba było specjalnie się napracować? Czyli bez pieczczenia!
Jeden rzut okiem na półki i JEST!! Daktyle, nerkowce, płatki owsiane i kasza jaglana. Nic więcej...

Ogólnie to lubię kaszę jaglaną. Więcej przepisów z jej użyciem znajdziecie poniżej http://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/fit-jaglany-sernik-na-daktylowym.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/fit-czekoladowa-tarta-jaglana.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

No to do dzieła!

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero
Składniki na spód:

* ok 20 suszonych daktyli 
* ponad szklanka płatków owsianych górskich


Daktyle zalej wrzątkiem i odczekaj 15 minut. Odsącz i zmiksuj z płatkami za pomocą blendera. Formę ( u mnie niewielka) wyłóż papierem do pieczenia. Masa musi być zwarta, więc gdyby była za rzadka, dodaj większą ilość płatków. Przełóż do formy ugniatając ją. Wyrównaj i dalszy czas przenieś do lodówki.


Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

Składniki na część środkową jaglaną:

*100 g kaszy jaglanej
* 300 ml mleka roślinnego
* garść nerkowców

Nerkowce zalej wrzątkiem (najlepiej zostaw na noc). Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i zalej mlekiem w garnku. Wrzątek pozbawia kaszę gorzkiego smaku. Gotuj ok 20 minut do wyparowania płynu i rozgotowania kaszy. Dodaj do kaszy nerkowce i dokładnie zmiksuj blenderem. Po ostygnięciu masę przełóż na przygotowany wcześniej spód z daktyli. Wyrównaj i znowu przełóż do lodówki. Teraz czas na karmel.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

 Składniki na karmel:
* garść daktyli
* 5 łyżek masła orzechowego

Namoczone we wrzątku daktyle zmiksuj z masłem orzechowym. Jeśli karmel jest za gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po moczeniu daktyli. Rozprowadź po przygotowanym cieście. Ponownie schłódź jeszcze przez 2 godziny. Jeśli masz ochotę polej roztopioną gorzką czekoladą.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero






Czekoladowy jagielnik - 3 x zero


2 komentarze: