Strony

wtorek, 23 października 2018

Serojabłecznik na ryżowym spodzie







Oj dawno nie jadłam tak połączonych smaków, tak dobrze razem się uzupełniających! Sernik waniliowy, szarlotka cynamonowa w jednym i taaa kruszonka... Rzeczywiście, smakuje tak, jak wygląda:) Nie mogło też zabraknąć orzechów, prażonych razem z jabłkami w miodzie.
Koniecznie musicie spróbowć! Twaróg, jabłka i to wszystko.



Serojabłecznik na ryżowym spodzie 

 Spód:

Przepis na spód znajdziecie przy okazji innego świetnego ciasta, "Malinowego FIT sernika", zresztą przepis może stanowić bazę do wielu ciast. Idealny dla osób nietolerujących glutenu, bo na mące ryżowej. Zamiast masła (bo laktoza) możecie  użyć oleju kokosowego. Blaszka ma 16 cm średnicy, więc bardzo duża nie jest. W przypadku większej, należałoby użyć podwójnej ilości składników, lub wiedzieć, że zbyt wysokie nie będzie.





Serojabłecznik na ryżowym spodzie
Warstwa jabłkowa:

* 3 jabłka bez różnicy w odmianie
* rodzynki
* cynamon
* ksylitol lub miód
* 2 garści orzechów pecan, włoskich itp.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Taką jak lubisz. Przełóż na patelnię, posyp rodzynkami, ksylitolem lub miodem, dodaj  dwie łyżeczki cynamonu, dodaj posiekane orzechy i upraż na rumiano.




Serojabłecznik na ryżowym spodzie

Masa serowa:

*400 g twarogu podwójnie mielonego
* budyń waniliowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* ksylitol puder 3 łyżki
* wanilia
* 2 duże lub 3 małe jajka

Wszystkie składniki dobrze zmiksuj.




Serojabłecznik na ryżowym spodzie
 Kruszonka:

* 100 g mąki owsianej
* 50 g ksylitolu
* 50 g płatków owsianych
* 2 łyżki masła lub oleju kokosowego stałego
* szczypta soli

Składniki połącz, masło posiekaj nożem.


WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celcsjusza.
Na podpieczony spód przelej masę serową, na nią wylej masę jabłkową, a na koniec posyp całość kruszonką. Wstaw do piekarnika. Piecz 1h. Wystudź.



Smacznego!

 I koniecznie daj znać jak smakowało!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz