Strony

poniedziałek, 12 listopada 2018

Bezglutenowy FIT Orzechowiec





Zewsząd orzechy, orzechy tu i tam... 
Włoskie, najczęściej i najłatwiej dostępne w Polsce. Mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie, jedne i drugie zawierają bowiem wielonasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Orzechy włoskie łagodzą kłopoty żołądkowe. Silne właściwości orzechów działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego - oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w razie nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunki.Oprócz tego wzmacniają system nerwowy, usprawniają pracę mózgu, pielęgnują włosy.
Wszystko super ale...orzechy są wysokokaloryczne, a włoskie to rekordziści: 100 g to 645 kcal. Jedzmy ale  oczywiście wszystko z głową.
Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na pyszne ciasta z wykorzystaniem orzechów https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html
 





Bezglutenowy FIT Orzechowiec  


Składniki na ciasto:

* 1 szkl mąki ryżowej
* 0,5 szkl mąki orkiszowej
* 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 całe jajka
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki mleka roślinnego


Wykonanie:

Mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy olej kokosowy i wszystko siekamy nożem do połączenia. Jajka, miód, mleko dodajemy do ciasta i zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach ok 30 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej przy pomocy nitki.




Bezglutenowy FIT Orzechowiec  

Składniki na krem:

* 1 budyń waniliowy bez cukru
* 1 łyżka ksylitolu
* 1 łyżka kakao
* mleko roślinne , mniej niż pisano na opakowaniu. Ma powstać gęsta masa budyniowa


Wykonanie:

Budyń przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu ale dodajemy mniej  mleka roślinnego. Przygotowując, do proszku budyniowego przed rozmieszaniem, dodajemy kakao, ksylitol i potem trochę mleka w celu wymieszana proszku. Całość wsypujemy do gotującego się mleka roślinnego. Chwilę gotujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.




Bezglutenowy FIT Orzechowiec  

Składniki na snikersowy krem:

* 2 łyżki miodu
* 2 garści posiekanych orzechów włoskich
* 2 łyżki dobrego masła orzechowego


Wykonanie:

Miód z masłem orzechowym rozpuść w rondelku, wsyp orzechy. Wymieszaj i podgotuj do uzyskania gęstszej konsystencji i karmelowego koloru. Przestudź. 



Bezglutenowy FIT Orzechowiec  



Na spód przekrojonego ciasta nałóż masę budyniową. Przykryj drugą częścią. Na górę wyłóż krem orzechowy. 
Najlepiej piec to ciasto w tortownicy ze zdejmowanymi brzegami/ obręczami, po to, by właśnie teraz włożyć w nie ciasto. Ciasto musi dojść i zawiązać się. Najlepsze na drugi dzień, a nawet trzeci. Nie należy do tych miękkich i puszystych ale smak ( połączenie) pozytywnie Was zaskoczy.





Bezglutenowy FIT Orzechowiec  



6 komentarzy:

  1. Orkisz to rodzaj pszenicy, zawiera gluten.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda to ciach, a jaką mąką bezglutenową można zastąpić mąkę orkiszową? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proszę o podanie wymiarów tortownicy dla tego przepisu.
    Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło bardzo suche, nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie nie jest to ciasto bezglutenowe ze względu na orkisz.

    OdpowiedzUsuń