czwartek, 13 kwietnia 2017

Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie



I znów kokos! Lecz dobrych rzeczy nigdy nie jest dość.  

Jesteśmy w przedświątecznym czasie, więc taka tarta jest w sam raz na ten okres. Jej przygotowanie nie zajmuje ani wiele czasu, ani tym bardziej składników. A takie ciasta są najlepsze! W szale sprzątania, mycia okien i robienia zakupów znajdźmy na jej przygotowanie czas, a wynagrodzi nam w dwójnasób: wyglądem, który zachwyci naszych gości, i smakiem, który spowoduje, że na długo go zapamiętamy!





Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie

Składniki na spód:

* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 3 łyżki mąki owsianej
* 1 szklanka mleka ryżowego
* aromat waniliowy
* 2 łyżki zmielonego ksylitolu
* opakowanie rozdrobnionych migdałów bez skórki





Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie

Składniki na czekoladową masę:

* czekolada gorzka min 70% kakao
* słodzidło np. ksylitol
* łyżka oleju kokosowego 





Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto , oprócz migdałów, zmiksuj. Natłuść dłonie i ułóż ciasto płasko na niewielkiej formie, ugniatając je. Podwiń brzegi, Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 15 minut. Wystudź. Czekoladę, ksylitol i olej rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.
Wystudzony spód posyp migdałami, następnie wlej masę czekoladową. Powinno być jej tyle, by dostawała do brzegów tarty. Czekaj do zastygnięcia czekolady.  Udekoruj świeżymi owocami.





Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie

Jeśli lubicie kokos to koniecznie spróbujcie http://ladiefitana.blogspot.com/2017/03/kokosowa-rozkosz-czteroskadnikowy-raj.html , a ten smak Was zaskoczy.






Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie


Szczęśliwych i spokojnych Świąt!!!




Tarta czekoladowo-migdałowa na kokosowym spodzie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz