czwartek, 22 czerwca 2017

Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami



Cały rok wyczekiwane wreszcie nadeszło...LATO! a z nim wakacje! Najbardziej oczywiście tęsknię za słońcem i ciepłem. My z Hashimoto uwielbiamy słońce, cały czas nam zimno, a mi to chyba najbardziej:)

 Lato to także kwiaty, mnóstwo kwiatów, a te polne są u nas najpiękniejsze. Więc kiedy je zobaczyłam, od razu skojarzyłam z ciastem. Chabry... kwiaty polskiego lata...no i maki. Te ostatnie ciężko było mi donieść do domu. Im szybciej biegłam, tym mniej płatków na nich zostawało. W domu wręczałam mamie zielone patyczki, ale jej i tak się podobały:) Teraz, kiedy już nie biegłam, udało mi się donieść i stały się piękną dekoracją ciasta, w którym nie znajdziecie cukru, białej mąki, a nawet jajek. 




Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami



Składniki na ciasto:
* szklanka mąki owsianej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat waniliowy
* szczypta soli
* 2 łyżki namoczonych nasion chia
* łyżka miodu
* 2 łyżki masła orzechowego
* 3 łyżki mleka roślinnego
* kilka kostek gorzkiej czekolady powyżej 70 %





Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami


Masa daktylowa:

* ok 30 sztuk daktyli 
* 2 łyżki mleka roślinnego
* szczypta soli

* czekolada gorzka roztopiona do polania góry ciasta






Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami


 Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i dokładnie wyrób. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję. Zawsze możesz dodać mleka, gdy potrzeba. Ciasto podziel na dwie części. Niewielką, okrągłą formę do pieczenia z odpinanym bokiem-kołnierzem, wyłóż papierem do pieczenia (tylko dół). Połowę ciasta wyłóż rękoma w formie. Odepnij kołnierz i wyciągnij ciasto odkładając na obok. Powtórz czynność z drugą częścią. Zostaw już w formie. Pokrusz czekoladę i posyp ciasto.







Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

Przygotuj daktylową masę.  Umieść daktyle w wysokim naczyniu i zalej na 2 minuty wrzątkiem. Odcedź. Zacznij blendować dodając mleko i sól. Zmiksuj na gładką masę.





Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

Masę daktylową przełóż na ciasto w formie. Wyrównaj. Przykryj całość drugą, odłożoną częścią.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25-30 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Wystudzone ciasto polej czekoladą. Niech wystygnie.
Całość posyp posiekanymi pistacjami i koniecznie udekoruj chabrami:)






Daktylowo-owsiane "chabry" z daktylami

niedziela, 11 czerwca 2017

Fit ciacha z czekoladą - "OREO"





Czuję się dziś ubogacona kulturalnie... Wczoraj powrót do przeszłości czyli cudowne lata 80 i 90. Moja młodość, cofnięcie się wstecz i wspomnienia...Te najlepsze. Randki, dyskoteki, beztroska tamtych dni, mojej młodości... Ach... cóż to były za przepiękne czasy... Kiedyś chyba trzeba będzie coś więcej napisać. Alphaville, Fun Factory, 2Unlimited, Snap...

Czas zejść na ziemię i coś zjeść😀 Prawdopodobnie najzdrowsza wersja ciastek przypominających te ukochane i najbardziej pożądane, czyli OREO. Wiadomo każda podróbka do tych oryginalnych to nawet się nie umywa, ale zawsze warto próbować... Moje mają wszystko czego potrzeba i powinny zaspokoić każde podniebienie.
Są kruche, rozpływające się w ustach i jeśli raz je zrobisz, będziesz wracać ponownie. Wiadomo kombinuj, mieszaj, zmieniaj i zamieniaj składniki. Różnorodność a nie monotonia😝😜😜



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"
Składniki ciasto :

* 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
* ksylitol jego ilość to kwestia indywidualna
* jajko
* aromat waniliowy
* 4 łyżki mąki owsianej
* 4 łyżki mąki kokosowej
* pół tabliczki czekolady 90 %


Fit ciacha z czekoladą - "OREO"

Wykonanie:

Olej kokosowy i ksylitol zmiksuj dokładnie. Dodaj jajko i aromat waniliowy  + obydwie mąki i ponownie zmiksuj. Jeżeli wolisz możesz wyrobić ręcznie. Dodaj pokruszoną czekoladę. Dokładnie całość wymieszaj. Ciasto uformuj w kulę. Przełóż pomiędzy folię spożywczą i rozwałkuj na pożądaną grubość. Formuj niewielkie płaskie ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby uzyskać napis użyj oryginalnego ciastka OREO i odciśnij wzór przyciskając do naszego. Piecz ok 10 min w 180 stopniach. Wystudź.
Zawsze możesz dodać kakao dla podkreślenia koloru. Ciastek pełnych wyszło mi ok 7, czyli nieprzełożonych 14 sztuk.




Fit ciacha z czekoladą - "OREO"
Masa:

Roztopioną czekoladę gorzką wymieszaj dobrze z 2 łyżkami jogurtu greckiego lub kto woli miarką odżywki np. waniliowej. Wystudzone ciastka przełóż masą. Pozostaw do zastygnięcia. I gotowe.



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"



Smacznego!!!



Fit ciacha z czekoladą - "OREO"

niedziela, 4 czerwca 2017

Banoffee Fit na mleczku kokosowym




Piszę tego posta w ważnym dla mnie dniu. Nie jest głównym powodem fakt, że dziś są moje urodziny... Choć 
jest to fajny dzień bo nagle wszyscy Cię zauważają, są mili, składają życzenia nawet ci, których od wieków nie widziałeś. Jednak piszę, bo chcę się z kimś podzielić czymś dobrym. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, które udało mi się zrobić. Co można o nim napisać? Wiele, a mianowicie to, że jest bez pieczenia, nie zawiera cukru i mąki, a nawet jajek.
Dużo zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Ale kto by w takim dniu to wszystko przeliczał? Bo wiecie, wychodzę z założenia, że człowiek to nie maszyna. Jeśli ciągle się pilnujesz, przeliczasz, musisz w pewnym momencie przystopować i odpuścić. I to jest właśnie to, co się do tego najlepiej nadaje.






Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na spód - mała forma:

* 3 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka oleju kokosowego
* płatki owsiane, tyle by zagęściły masę
* 1/2 tabliczki czekolady 
* posiekane orzechy pekan
* banan



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

 Wykonanie:

Masło orzechowe, miód, olej kokosowy i czekoladę rozpuszczamy. Można w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy płatki owsiane, orzechy i mieszamy. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Uciskamy, rozprowadzając płasko. Formujemy delikatnie podniesione brzegi. Kroimy banana i wykładamy spód. Dajemy do schłodzenia na czas przygotowywania II warstwy. Możemy do lodówki lub szybciej, do zamrażarki.



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na II warstwę - karmel:

* ok 20 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem przez 15 minut ( zostaw wodę)
* 2 łyżki masła orzechowego


Banoffee Fit na mleczku kokosowym
Wykonanie:

Po odcedzeniu daktyli,  zostaw wodę. Zmiksuj je z masłem orzechowym i w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody. Konsystencja nie może być za rzadka. Wylej powstały karmel na schłodzony spód z bananem i włóż ponownie do schłodzenia.





Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Składniki na III ostatnią warstwę:

* puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała część) może być ponad 1/2 h w zamrażarce

Mleczko ubijamy mikserem przez ok 5 min do zgęstnienia. Nakładamy na poprzednie warstwy równomiernie. Dla super efektu warto całość posypać kakao. Żeby ciasto miała odpowiednią konsystencję schłodźmy jeszcze przed podaniem dosyć dobrze.




 Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Smacznego!!!