Przeciwieństwa się przyciągają, a rzeczy, które myślimy, że nie będą do siebie pasować, pasują idealnie. Tak jest w przypadku ludzi, tak też jest ze smakami. I na przykład taka ciecierzyca... Pomyślelibyście, że stanie się składnikiem tak pysznego ciasta? Dobrze napisałam. Pysznego!
Masa nerkowcowa wybija się na pierwszy plan, potem kubki smakowe atakuje orzechowy karmel, a na końcu spód... Właśnie owsiano-ciecierzycowy.
Dodatkiem jest tutaj mleko kokosowe, daktyle. Ciasto ma aż trzy warstwy, nie licząc aksamitnej polewy czekoladowej i nie wymaga pieczenia. Jedynie trochę cierpliwości do schładzania. Ale na takie cudo warto poczekać!
Zajrzyjcie do jeszcze jednego przepisu z udziałem ciecierzycy. To czekoladowe muffinki. Równie interesujący smak:)
https://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/czekoladowe-muffinki-z-ciecierzycy-i.html
A'la Snickers na cieciorce |
Składniki na spód:
* 2 szkl płatków owsianych
* puszka ciecierzycy
* 2 kopiaste łyżki kakao
* łyżka miodu lub syropu klonowego
* odrobina mleka kokosowego lub innego roślinnego
A'la Snickers na cieciorce |
Wykonanie:
Ciecierzycę opłucz wodą na sitku. Płatki owsiane, ciecierzycę zmiksuj blenderem lub w mikserze. Dodaj pozostałe składniki, dalej zmiksuj do ich połączenia. Wymieszaj dodatkowo ręką.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Forma ma wymiary 20x25 cm.
Możecie użyć innej, mniejszej, wtedy ciasto będzie po prostu wyższe. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania kolejnych warstw. Można w lodówce, ale wtedy czas chłodzenia wydłuży się.
A'la Snickers na cieciorce |
Składniki na II warstwę nerkowcową:
* ok. 2 szklanek nerkowców uprzednio namoczonych ok 1/2 h
* odrobina mleka kokosowego lub innego
* 1 łyżka miodu
* sok z 1/2 cytryny
A'la Snickers na cieciorce |
Wykonanie:
Namoczone nerkowce, odsączone, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Wylej na owsiano-ciecierzycową masę. Wyrównaj i schłódź ponownie.
A'la Snickers na cieciorce |
* ok 30 szt suszonych daktyli namoczonych w wodzie
* 3-4 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka miodu lub syropu
Wykonanie:
Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem. Ma powstać aksamitna konsystencja.
Wylej na ciasto. Schłódź. Roztop czekoladę gorzką min 70-% Polej. Schłódź.
*
Koniecznie napisz mi jak Ci wyszło i czy smakowało. Jeśli zrobisz otaguj @ladiefitana na Instagramie:)