poniedziałek, 22 maja 2017

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero



Skąd nazwa? Bo najlepiej nazywać rzeczy po imieniu.

Była leniwa niedziela, dobry dzień po całym intensywnym tygodniu (nawet w sobotę wpadłam na trening, żeby rachunek się zgadzał), a takie dni bardzo rzadko ostatnio się zdarzają. Więc leżę tak sobie, nic nie robiąc, ale i tak wiem, że długo nie dam rady. Bo ja z tych co to nie usiedzą. Ja leżę, a mózg pracuje i nie zwalnia. Myśli czym by się podkarmić? Tylko takim czymś, żeby nie miał potem wyrzutów, bo Anka by mu nie darowała (ja Anna). Co zrobić dobrego, żeby było bez cukru, bez mąki  i nie trzeba było specjalnie się napracować? Czyli bez pieczczenia!
Jeden rzut okiem na półki i JEST!! Daktyle, nerkowce, płatki owsiane i kasza jaglana. Nic więcej...

Ogólnie to lubię kaszę jaglaną. Więcej przepisów z jej użyciem znajdziecie poniżej http://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/fit-jaglany-sernik-na-daktylowym.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/fit-czekoladowa-tarta-jaglana.html i http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

No to do dzieła!

Czekoladowy jagielnik - 3 x zero
Składniki na spód:

* ok 20 suszonych daktyli 
* ponad szklanka płatków owsianych górskich


Daktyle zalej wrzątkiem i odczekaj 15 minut. Odsącz i zmiksuj z płatkami za pomocą blendera. Formę ( u mnie niewielka) wyłóż papierem do pieczenia. Masa musi być zwarta, więc gdyby była za rzadka, dodaj większą ilość płatków. Przełóż do formy ugniatając ją. Wyrównaj i dalszy czas przenieś do lodówki.


Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

Składniki na część środkową jaglaną:

*100 g kaszy jaglanej
* 300 ml mleka roślinnego
* garść nerkowców

Nerkowce zalej wrzątkiem (najlepiej zostaw na noc). Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i zalej mlekiem w garnku. Wrzątek pozbawia kaszę gorzkiego smaku. Gotuj ok 20 minut do wyparowania płynu i rozgotowania kaszy. Dodaj do kaszy nerkowce i dokładnie zmiksuj blenderem. Po ostygnięciu masę przełóż na przygotowany wcześniej spód z daktyli. Wyrównaj i znowu przełóż do lodówki. Teraz czas na karmel.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero

 Składniki na karmel:
* garść daktyli
* 5 łyżek masła orzechowego

Namoczone we wrzątku daktyle zmiksuj z masłem orzechowym. Jeśli karmel jest za gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po moczeniu daktyli. Rozprowadź po przygotowanym cieście. Ponownie schłódź jeszcze przez 2 godziny. Jeśli masz ochotę polej roztopioną gorzką czekoladą.




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero




Czekoladowy jagielnik - 3 x zero






Czekoladowy jagielnik - 3 x zero


środa, 10 maja 2017

Fit brownie z awokado


Dziś post poświęcam awokado. 
Wszyscy znamy i uwielbiamy. Ciągle słyszymy, że jest zdrowe, że warto je włączyć do naszej diety. I to prawda!
Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu, ale musimy wiedzieć, że to jak najbardziej pożądany tłuszcz i nie należy się go obawiać. Kwas oleinowy w nim zawarty obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.W średnim owocu jest 41 g tłuszczu, z kolei inne owoce mają go w ilościach śladowych. Dzięki obecności tego tł. cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. I tak np. antyrakowy likopen z pomidorów, jest 4 krotnie lepiej wchłaniany w połączeniu z awokado np. w sałatce. Mamy w nim dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca. 
Ma bardzo dużo witamin C, E i A, a  także witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.
Jak jeść? Smarując pieczywo jak masłem, robiąc z niego pastę - słynne guacamole, czy używając do sałatek. A dla łakomczuchów... upiec przepyszne brownie!!!
I mam dziś dla Was przepis na najlepsze ciasto z użyciem awokado. Niezwykle wilgotne, miękkie. Rozpływające się w ustach!

Pyszne brownie znajdziecie też Proteinowe Brownie z batatów i Fasolowe ala brownie




Fit brownie z awokado


Składniki suche:
* szklanka mąki orkiszowej
* 3 łyżki kakao
* szczypta soli
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* ksylitol

Składniki mokre:
* 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
* szklanka maślanki
* rozgniecione dojrzałe awokado
* olejek waniliowy
* woda



Fit brownie z awokado
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, bardzo dobrze rozgniatając awokado.
Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta, gęsta, wlać trochę wody. Po wymieszaniu ze sobą składników, masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być nisko rozprowadzone. Pieczemy ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy do wystudzenia i dodatkowo polewamy całość, albo roztopioną gorzką czekoladą, lub rozpuszczamy olej kokosowy razem z kakao. Po zastygnięciu polewy całość  posypujemy posiekanymi orzechami np. brazylijskimi. Potem kroimy na kwadraty i wcinamy nie martwiąc się o tłuszcz, bo to zdrowy tłuszcz!