środa, 7 marca 2018

Kokosowy marchewkowiec




Przyznać się muszę, że ciasto marchewkowe zrobiłam po raz pierwszy:)
 Nie dość, że pierwszy, to jeszcze w idealnym połączeniu z kokosem. Nawet nie sądziłam, że to połączenie sprawdzi się. Muszę zacząć coraz bardziej sobie ufać, bo ciasto jest IDEALNE! Połączenie dwóch rodzajów mąk wyszło mu na dobre, jest kruche, miękkie,  ale nie rozwalające się. 
Nie ma tu jajek, a jednak pięknie urosło i można było przekroić, by wypełnić cudownym mleczkiem kokosowym.

Mleczkiem  kokosowym bardzo często można zastąpić twaróg, gdy owy na przykład słabo tolerujemy. Taki przepis na tartę, gdzie jako nadzienia użyłam mleczka, znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html







Kokosowy marchewkowiec

Składniki suche:

*1/2 szkl mąki ryżowej
* 1/2 mąki jaglanej
* 80 g wiórek kokosowych
* 60 g ksylitolu/erytrytolu
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szkl tartej marchewki
* cynamon
* posiekane orzechy włoskie, pekan. Część do dekoracji.




Kokosowy marchewkowiec

Składniki mokre:

* 5 łyżek dobrego oleju lub roztopionego oleju kokosowego
* 180 ml mleka roślinnego



Kokosowy marchewkowiec
Nadzienie:

* puszka schłodzonego mleczka kokosowego + 1 łyżka pudru z ksylitolu
* czoko do dekoracji



Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy składniki mokre. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, średnica ok 18 cm. Pieczemy 40 min. Studzimy.

Schłodzone mocno mleczko kokosowe ubijamy z ksylitolem. Ciasto przekrawamy na pół przy użyciu noża lub mocnej nici. Mleczkiem przekładamy, zostawiając część na wierzch. Posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną roztopionej czekolady.


6 komentarzy:

  1. Boskie jak Ania����

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką mąką mogę zastapic mąkę ryżowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:) Możesz użyć jakiejkolwiek innej. Ja używam ryżowej bo bezglutenowa.
      Przepraszam za tak późną odpowiedź, zacięły mi się powiadomienia:(

      Usuń
  3. Czy ksylitol moge zastapic zwyklym cukrem i zamiast mleka roslinnego dac normalne?

    OdpowiedzUsuń