Dziś post poświęcam awokado.
Wszyscy znamy i uwielbiamy. Ciągle słyszymy, że jest zdrowe, że warto je włączyć do naszej diety. I to prawda!
Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu, ale musimy wiedzieć, że to jak najbardziej pożądany tłuszcz i nie należy się go obawiać. Kwas oleinowy w nim zawarty obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.W średnim owocu jest 41 g tłuszczu, z kolei inne owoce mają go w ilościach śladowych. Dzięki obecności tego tł. cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. I tak np. antyrakowy likopen z pomidorów, jest 4 krotnie lepiej wchłaniany w połączeniu z awokado np. w sałatce. Mamy w nim dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca.
Ma bardzo dużo witamin C, E i A, a także witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.
Jak jeść? Smarując pieczywo jak masłem, robiąc z niego pastę - słynne guacamole, czy używając do sałatek. A dla łakomczuchów... upiec przepyszne brownie!!!
I mam dziś dla Was przepis na najlepsze ciasto z użyciem awokado. Niezwykle wilgotne, miękkie. Rozpływające się w ustach!
Pyszne brownie znajdziecie też Proteinowe Brownie z batatów i Fasolowe ala brownie
Fit brownie z awokado |
Składniki suche:
* szklanka mąki orkiszowej
* 3 łyżki kakao
* szczypta soli
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* ksylitol
Składniki mokre:
* 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
* szklanka maślanki
* rozgniecione dojrzałe awokado
* olejek waniliowy
* woda
Fit brownie z awokado |
W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, bardzo dobrze rozgniatając awokado.
Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta, gęsta, wlać trochę wody. Po wymieszaniu ze sobą składników, masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być nisko rozprowadzone. Pieczemy ok. 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy do wystudzenia i dodatkowo polewamy całość, albo roztopioną gorzką czekoladą, lub rozpuszczamy olej kokosowy razem z kakao. Po zastygnięciu polewy całość posypujemy posiekanymi orzechami np. brazylijskimi. Potem kroimy na kwadraty i wcinamy nie martwiąc się o tłuszcz, bo to zdrowy tłuszcz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz