wtorek, 4 lipca 2017

Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Cudowny ten czas. Letni czas... Kocham go za bogactwo warzyw, owoców i za słońce! A za owoce kocham najmocniej! Za jakie? Skłamałabym, gdybym napisała, że za wszystkie. Z pewnością najbardziej brakuje mi tych, których świeżych nie dostanę przez cały rok. No a do takich należą zdecydowanie nasze polskie truskawki, jeżyny, jagody czy maliny. Tych pierwszych pamiętam smak z dzieciństwa, kiedy jeszcze w piżamie biegłam do ogródka, by zerwać je takie ciepłe od słońca. A po śniadaniu biegłam do cioci po wiejską śmietanę. Dziś nie rosną w moim ogródku i nie mam wiejskiej śmietany, ale mam truskawki...nie ciepłe, ale za to nasze polskie. Najlepsze!
Cieszą mnie tak samo jak dawniej, z tym wyjątkiem, że ciasto z nimi cieszy więcej osób. Dziś dzielę się nim z Wami. Miło mi...






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Składniki na spód (mała forma)

* szklanka płatków owsianych
* 1/2 szkl orzechów włoskich
* ok 20 sztuk daktyli namoczonych we wrzątku
* 2 łyżki kakao





Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia

Wykonanie:

Odcedź daktyle i zblenduj z płatkami i orzechami, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać większą ilość płatków, gdyby konsystencja masy była zbyt rzadka. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Równomiernie rozprowadź robiąc wyższe brzegi. Wstaw do schłodzenia.






Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Składniki na masę kokosową:

* szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
* puszka mleczka kokosowego mocno schłodzonego w lodówce lub w zamrażarce (krótko)
* łyżka miodu
* aromat







Tarta truskawkowa na mleczku kokosowym bez pieczenia


Wykonanie:

Odcedź nerkowce i zblenduj, dodaj mleczko kokosowe i pozostałe składniki. Masę wyłóż na spód daktylowy. Wstaw do schłodzenia.  Po schłodzeniu udekoruj truskawkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz