czwartek, 4 stycznia 2018

Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie




       Dawno nic nie pisałam tutaj. Nie wrzucałam przepisów, bo tak naprawdę zrobiłam to kosztem mojego Instagramowego konta. Tam znajdziecie większość moich FIT cudeniek z przepisami. https://www.instagram.com/ladiefitana/ 
Notoryczny brak czasu też mnie nie usprawiedliwia, więc jedyne co mi pozostaje to zająć się teraz konkretnie blogiem.

      Mini serniczki jaglane na daktylowo-kokosowym spodzie są idealne na przeprosiny:) Kasza jaglana jest cudowna! Ma mnóstwo cennych witamin a desery z jej udziałem idealne no i zawsze się udają. O jej właściwościach pisałam już tutaj przy okazji owsianych babeczek  http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

       Innym wartym przypomnienia przepisem jest zdecydowanie tarta jaglana http://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/fit-czekoladowa-tarta-jaglana.html,
 czy jaglany sernik  http://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/fit-jaglany-sernik-na-daktylowym.html

       Daktyle zaś to owoce, których właściwości odżywce doceniają szczególnie sportowcy, osoby intensywnie trenujące na siłowni (JA!) Zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego  wysiłku, ponadto uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organiźmie.
Chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, czyli mogą zapobiegać miażdżycy, czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. zawału serca czy udaru mózgu.
Ponadto suszone daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego.
Są kaloryczne, w 100 g mają 277 kcal, głównie z węglowodanów 75,03 g

        Daktyle mogą mieć w swoim składzie benzoesan sodu(E 211) lub kwas benzoesowy(E 210), sorbinian potasu(E 202), sorbinian sodu(E 201) - są to konserwanty, które dodaje się by zabezpieczyć owoce przed rozwojem pleśni podczas transportu i przechowywania. W związku z tym lepiej kupować daktyle ekologiczne, które tych konserwantów nie mają.




Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie


Składniki na daktylowy spód:

* 30 szt daktyli suszonych wcześniej namoczonych we wrzątku
* pół szklanki wiórków kokosowych
* 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego



Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie

 Wykonanie:

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy specjalnych metalowych ringów do kształtowania przystawek.
Namoczone daktyle (odcedzone) miksujemy, blendujemy ze wszystkimi składnikami. Gdyby była za rzadka zawsze można uzupełnić wiórkami. Powstałą masą wykładamy foremki. Dociskamy od góry. Wkładamy do zamrażarki na czas robienia kolejnych warstw.
Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie


 Składniki druga warstwa różowa:

* woreczek kaszy jaglanej
* mleko roślinne
* 1/2 banana
* 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego
* aromat
* barwnik spożywczy
Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie


Wykonanie:

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem ryżowym (ok dwie szklanki), kasza musi być przykryta i gotujemy ok 20 minut. Sprawdzamy, czy się nie przypala, mieszamy, gdy wchłonie mleko przed ugotowaniem, dolewamy. Ugotowana kasza powinna odchodzić od brzegów. Przykrywamy i czekamy do ostygnięcia. Nie dodaję żadnych słodzideł, bo słodkość ma z mleka. Po wystudzeniu blendujemy dodając banana i olej kokosowy oraz aromat. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik. Mieszamy. Wkładamy powstałą masę na daktylowe warstwy. Ubijamy. Chłodzimy.


Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie

 Warstwa trzecia :

To nic innego jak nasza jaglana masa bez barwnika. Ponownie wykładamy łyżką na pozostałe warstwy. Chłodzimy. Po wyciągnięciu z zamrażarki musimy nasze serniczki "wycisnąć" z ringów. Delikatnie i bez pośpiechu pchając od góry.
Całość możemy polać roztopioną czekoladą (u mnie nigdy mniej niż 80%) i przyozdobić np. częścią masy daktylowej uformowanej w kuleczki.


Dodaj Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie

Nie pozostaje mi już nic jak tylko życzyć Wam SMACZNEGO!



Mini serniczki jaglane na daktylowym spodzie





2 komentarze:

  1. również uwielbiam kaszę jaglaną, często gości w mojej kuchni, a do słodyczy sprawdza się idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń