piątek, 20 stycznia 2017

Proteinowe Brownie z batatów



Gdyby ktoś mi jeszcze jakiś czas temu powiedział, że będę jadła ciasto z ziemniaków, nie uwierzyłabym! I to nie z byle jakich ziemniaków, a ze słodkich, czyli z batatów! A wszystko dzięki Kolumbowi, on to bowiem sprowadził je z Ameryki Środkowej do Europy. I bardzo mu za to dziękuję.

Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty do białego. Miąższ też ma różną barwę od białej, pomarańczowej po żółtą. Chyba najczęściej dostępną u nas w kraju jest ta o pomarańczowym miąższu. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą luteiny, a więc poprawiają kondycję wzroku. Bataty zawierają mnóstwo związków mineralnych: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, żelazo, jod i trochę manganu. Bulwy mają mnóstwo witamin z grupy B (B6), wit C, kwas foliowy i witaminę E. 

Według badań, u kobiet spożywających więcej produktów takich jak bataty, obserwowano mniejsze zachorowanie na raka piersi. Ogólnie posiadają właściwości przeciwnowotworowe.

Bataty mają dość niski IG (54), toteż są idealne dla cukrzyków. W 100 g mają tylko 76 kcal, białka 1,37 g, tłuszczu 0,14 g, węglowodanów 17,72 g (w tym cukry proste 5,74).

Słodkie ziemniaki można jeść na różne sposoby. Najczęściej przygotowujemy je pieczone, grillowane czy ugotowane ze skórką. Robimy z nich zapiekanki, zupy, puree. No ale ciasto? TAK! Właśnie tak, najlepsze ciasto, a właściwie brownie. 




Składniki:

* 2 średnie ugotowane ze skórką bataty
* 3 jajka klasy L
* 2 miarki odżywki białkowej
* 50 g mąki ryżowej
* 40 g kakao
* erytrytol wg gustu



Wykonanie:

Ugotowane bataty obieramy ze skórki i dodajemy do nich po kolei wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy . Silikonową formę wypełniamy masą i pieczemy we wcześniej nagrzanym do 180 stopni, piekarniku. Czas pieczenia to ok. 40 minut.










Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Całość możemy polać gorzką czekoladą, u mnie jak zwykle nie mniej niż 90 % kakao.







Brownie jest idealne na następny dzień. Jednakże, kto już nie może się oprzeć cudownemu aromatowi i widokowi, może pałaszować. Tylko po dobrym ostygnięciu.




SMACZNEGO!!!














3 komentarze:

  1. Czy mąka gryczana też będzie w porządku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie super - do tej pory jadłam bataty jako frytki z suszonymi pomidorami, awokado, świeżymi pomidorami etc.

    OdpowiedzUsuń