poniedziałek, 2 stycznia 2017

Proteinowe pankejki śniadaniowe


       Któż z nas nie kocha tych pysznych, lekkich placuszków? Szybkie i dość łatwe do przyrządzenia, no i można je podawać na wiele sposobów. Latem z owocami sezonowymi, zimą z mrożonymi lub polewając ulubionym sosem. Można zmielić ksylitol lub erytrytol i zwyczajnie posypać jak cukrem pudrem.


 Składniki:
* 2 jajka
* 80 ml mleka (u mnie bez laktozy)
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (pdp)
* 6 łyżek mąki orkiszowej
* miarkę odżywki proteinowej(30 g) np. waniliowej




Wykonanie:
Jajka i mleko dobrze wymieszać rózgą. Dodać suche składniki. Jeśli za rzadkie dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na chwilę by sobie masa odpoczęła. Wylewamy na suchą lub lekko natłuszczoną np. olejem kokosowym, patelnię. Najlepiej taką do naleśników. Wielkość placuszków zależy od nas. Mi z tego ciasta wyszło 7 średniej wielkości pankejków.


 Dżemik żurawinowy:
* 1/2 szkl. świeżej lub mrożonej żurawiny
* 1 łyżka ksylitolu lub eryrtrytolu
Żurawinę zasypać ksylitolem w garnuszku i podgrzewać do jego rozpuszenia. Podgotować chwilę, aż  żurawina zmięknie tworząc dżemik.

Możemy dodatkowo udekorować owocami. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz