niedziela, 4 czerwca 2017

Banoffee Fit na mleczku kokosowym




Piszę tego posta w ważnym dla mnie dniu. Nie jest głównym powodem fakt, że dziś są moje urodziny... Choć 
jest to fajny dzień bo nagle wszyscy Cię zauważają, są mili, składają życzenia nawet ci, których od wieków nie widziałeś. Jednak piszę, bo chcę się z kimś podzielić czymś dobrym. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, które udało mi się zrobić. Co można o nim napisać? Wiele, a mianowicie to, że jest bez pieczenia, nie zawiera cukru i mąki, a nawet jajek.
Dużo zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Ale kto by w takim dniu to wszystko przeliczał? Bo wiecie, wychodzę z założenia, że człowiek to nie maszyna. Jeśli ciągle się pilnujesz, przeliczasz, musisz w pewnym momencie przystopować i odpuścić. I to jest właśnie to, co się do tego najlepiej nadaje.






Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na spód - mała forma:

* 3 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka oleju kokosowego
* płatki owsiane, tyle by zagęściły masę
* 1/2 tabliczki czekolady 
* posiekane orzechy pekan
* banan



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

 Wykonanie:

Masło orzechowe, miód, olej kokosowy i czekoladę rozpuszczamy. Można w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy płatki owsiane, orzechy i mieszamy. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Uciskamy, rozprowadzając płasko. Formujemy delikatnie podniesione brzegi. Kroimy banana i wykładamy spód. Dajemy do schłodzenia na czas przygotowywania II warstwy. Możemy do lodówki lub szybciej, do zamrażarki.



Banoffee Fit na mleczku kokosowym

Składniki na II warstwę - karmel:

* ok 20 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem przez 15 minut ( zostaw wodę)
* 2 łyżki masła orzechowego


Banoffee Fit na mleczku kokosowym
Wykonanie:

Po odcedzeniu daktyli,  zostaw wodę. Zmiksuj je z masłem orzechowym i w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody. Konsystencja nie może być za rzadka. Wylej powstały karmel na schłodzony spód z bananem i włóż ponownie do schłodzenia.





Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Składniki na III ostatnią warstwę:

* puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała część) może być ponad 1/2 h w zamrażarce

Mleczko ubijamy mikserem przez ok 5 min do zgęstnienia. Nakładamy na poprzednie warstwy równomiernie. Dla super efektu warto całość posypać kakao. Żeby ciasto miała odpowiednią konsystencję schłodźmy jeszcze przed podaniem dosyć dobrze.




 Banoffee Fit na mleczku kokosowym


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz