czwartek, 1 marca 2018

Bananowo-orzechowy proteinowiec




Czas zacząć poprawiać sobie humor. Zima nie chce odpuścić, a ja też nie zamierzam, więc powstają super energetyczne ciasta.  Latem zapotrzebowanie na tego typu specjały maleje, korzystam więc teraz do woli. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Jego słodycz powstaje z niewielkiej w sumie ilości miodu lub, jeśli ktoś jest wegetarianinem, z syropu klonowego.

Głównym składnikiem to banany, które są wystarczająco słodkie, szczególnie te bardzo dojrzałe, by niczego więcej nie dosładzać, oraz  masło orzechowe. Dla mnie idealne połączenie.

O bananach, ich właściwościach pisałam przy okazji popularnego chlebka bananowego
https://ladiefitana.blogspot.com/2017/04/grubo-nadziewany-fit-chlebek-bananowy.html
a przepisy z masłem orzechowym znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/04/owsiano-orzechowo-czekoladowe-batony.html , tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html i tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2018/02/proteinowo-orzechowe-brownie-bez.html

Jeszcze jedno. Kto pierwszy raz upiecze to cudo, zakocha się w nim raz i na zawsze:) Tak było ze mną...

Czas START!





Bananowy-orzechowiec proteinowy


Składniki na spód:

* 1 szklanka mąki owsianej
* 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao
* 6-7 łyżek masła orzechowego
* 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
* woda, gdyby masa była zbyt gęsta


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Jeśli masa zbyt zwarta, dodajemy trochę wody.
Powstałą masę wykładamy do formy ok 16 cm średnicy. Przed włożeniem, formę natłuszczamy i obsypujemy kakao. W ten sposób ciasto nie przywrze do formy. Całość odkładamy.




Bananowy-orzechowiec proteinowy


Składniki na masę orzechowo-bananową:

* 3 dojrzałe banany
* 4 łyżki masła orzechowego
* wanilia/ aromat waniliowy
* opcjonalnie dobry baton proteinowy do dekoracji

Wykonanie:

Masło z bananami miksujemy na gładko. Masą bananową wypełniamy formę. Wyrównujemy. Całość posypujemy orzechami ziemnymi, posiekaną czekoladą, lekko wciskając do środka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy posiekanym batonem. Można pokrojonego dodać do masy. 
Ciasto najlepsze na drugi dzień:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. No Kochana naprawdę spoczko. Choć musiałam dodać jeszcze łyżkę syropu klonowego do spodu, bo rodzinka by nie zjadła ;) Aż się nie mogę doczekać kolejnych Waćpani przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zastapic make owsiana maką kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń