Przyznać się muszę, że ciasto marchewkowe zrobiłam po raz pierwszy:)
Nie dość, że pierwszy, to jeszcze w idealnym połączeniu z kokosem. Nawet nie sądziłam, że to połączenie sprawdzi się. Muszę zacząć coraz bardziej sobie ufać, bo ciasto jest IDEALNE! Połączenie dwóch rodzajów mąk wyszło mu na dobre, jest kruche, miękkie, ale nie rozwalające się.
Nie ma tu jajek, a jednak pięknie urosło i można było przekroić, by wypełnić cudownym mleczkiem kokosowym.
Mleczkiem kokosowym bardzo często można zastąpić twaróg, gdy owy na przykład słabo tolerujemy. Taki przepis na tartę, gdzie jako nadzienia użyłam mleczka, znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html
Kokosowy marchewkowiec |
*1/2 szkl mąki ryżowej
* 1/2 mąki jaglanej
* 80 g wiórek kokosowych
* 60 g ksylitolu/erytrytolu
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szkl tartej marchewki
* cynamon
* posiekane orzechy włoskie, pekan. Część do dekoracji.
Kokosowy marchewkowiec |
Składniki mokre:
* 5 łyżek dobrego oleju lub roztopionego oleju kokosowego
* 180 ml mleka roślinnego
Kokosowy marchewkowiec |
* puszka schłodzonego mleczka kokosowego + 1 łyżka pudru z ksylitolu
* czoko do dekoracji
Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy składniki mokre. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, średnica ok 18 cm. Pieczemy 40 min. Studzimy.
Schłodzone mocno mleczko kokosowe ubijamy z ksylitolem. Ciasto przekrawamy na pół przy użyciu noża lub mocnej nici. Mleczkiem przekładamy, zostawiając część na wierzch. Posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną roztopionej czekolady.
Boskie jak Ania����
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńjaką mąką mogę zastapic mąkę ryżowa?
OdpowiedzUsuńHej:) Możesz użyć jakiejkolwiek innej. Ja używam ryżowej bo bezglutenowa.
UsuńPrzepraszam za tak późną odpowiedź, zacięły mi się powiadomienia:(
Czy ksylitol moge zastapic zwyklym cukrem i zamiast mleka roslinnego dac normalne?
OdpowiedzUsuńJak zrobić czekoladę vege?
OdpowiedzUsuń