środa, 25 kwietnia 2018

Pekanowy sernik z karmelem




Osobiście nie znam osoby, która nie kochałaby serniki. Jest coś w tym cieście. Niby takie zwykłe, a jednak nie. Ponadczasowy jest. Mój został odchudzony w możliwie najlepszy sposób, by nie stracił zupełnie na swoim smaku. Jest słodki, chodź nie ma w nim cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. Mamy tu też masło, ale osobiście uważam, że nie ma w nim nic złego.
Spód ciasta został "zapożyczony" z przepisu na vegański sernik z ciecierzycy http://ladiefitana.blogspot.com/2018/04/sernik-z-ciecierzycy.html  i może stanowić bazę do wielu ciast. 





Pekanowy sernik z karmelem

Składniki I warstwa:

* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10  namoczonych fig
* odrobina wody





Pekanowy sernik z karmelem




Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnej  warstwy.





Pekanowy sernik z karmelem


Masa serowa:

* 500 g mielonego sera twarogowego
* jajko
* 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
* wanilia
* 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
* mniej niż 1/2  szkl mleka roślinnego




Pekanowy sernik z karmelem

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką, puszystą masę. Przelej na ciasto w formie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h lub  do suchego patyczka.



Pekanowy sernik z karmelem

Pekanowy karmel:

* 4-5 łyżek ksylitolu
* łyżka mąki ryżowej
* odrobina mleka roślinnego
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki miodu/syropu klonowego
* 4 łyżki masła orzechowego
* posiekane orzechy pekan




Pekanowy sernik z karmelem

Wykonanie:

Cukier i mąkę podsmaż na niewielkim ogniu do zbrązowienia. Kolor słomkowy. Dodaj mleko, energicznie mieszając, potem masło, miód. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu do powstania gęstej masy. Dodaj posiekane pekany i wanilię.
Polewą polej wystudzone ciasto. Najlepsze na drugi dzień.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz