piątek, 18 sierpnia 2017

Malinowy FIT sernik


Kiedy potrzebuję zrobić coś pysznego, zawsze mam w głowie jeden obraz. To obraz z czasów "młodości", gdy to ciasto królowało na polskich stołach. To sernik, kojarzony niedzielnie lub świątecznie. Ciasto uwielbiane przez wszystkich. Mój będzie można zjeść bez obaw, że nam czegoś niechcianego przybędzie lub w znaczący sposób zniszczy nasze plany dietetyczne. 
Sernik bezglutenowy (dziś każdy tak bardzo boi się tego słowa), bo na mące ryżowej, niezwykle delikatnej, co sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie. Oczywiście jak przystało na porządny sernik, zawiera w sobie główny składnik, czyli ser:) Jest też i kruszonka. No i owoce, fantastycznie komponujące się z całością. Ciasto łatwe do upieczenia, tak więc każdy powinien sobie z nim poradzić. 
To mój drugi sernik na blogu i pewnie nie ostatni. Równie pyszny co ten dzisiejszy, znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/08/chilloutowy-sernik-bez-pieczenia-na.html z tą różnicą, że nie wymaga pieczenia.


Malinowy FIT sernik

Składniki na spód:

*1 i 1/2 szkl mąki ryżowej białej
* 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub innego np. erytrytolu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150 g zimnego masła ( nie gryzie)
* 1 jajko


Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, dodajemy ksylitol. Robimy dołek i wbijamy jajko. Nożem staramy się zgarniać składniki do środka. Następnie dodajemy masło i "siekamy" całość nożem. Tak postępujemy do momentu wymieszania się składników. Potem czeka nas ręczna praca. Zagniatamy ciasto aż będzie tworzyć gładkie a składniki dobrze wymieszane. Podsypując mąką, formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej. Tak powstał nasz kruchy spód.





Malinowy FIT sernik

Składniki na masę serową:

* opakowanie serka "Mój ulubiony" z Wielunia
* 3 łyżki ksylitolu w pudrze
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 1 jajko
* trochę wanilii lub aromatu waniliowego

dodatkowo: maliny lub inne owoce sezonowe





Malinowy FIT sernik

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia dodaj ser, ksylitol, budyń, wanilię i zmiksować za pomocą miksera.  Po połączeniu składników dodaj jajko i znów zmiksuj.

Wyciągnij ciasto z zamrażarki. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Foremkę o śr 18 cm wysmaruj olejem kokosowym. Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wyłóż formę, rozprowadzając rękoma i zostawiając wyższe brzegi ok 2 cm. 
Masę serową wylej na ciasto, dodaj owoce. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok 50 min. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Zimny udekoruj owocami i listkami mięty. 
Potem tylko zajadaj. 

Malinowy FIT sernik


                                                                         Smacznego!

4 komentarze:

  1. sernik pierwsza klasa! :) i pomyśleć, że dopiero niedawno się przekonałam do wersji pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tego serka powinno byc ??

    OdpowiedzUsuń