Strony

poniedziałek, 12 listopada 2018

Bezglutenowy FIT Orzechowiec





Zewsząd orzechy, orzechy tu i tam... 
Włoskie, najczęściej i najłatwiej dostępne w Polsce. Mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie, jedne i drugie zawierają bowiem wielonasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Orzechy włoskie łagodzą kłopoty żołądkowe. Silne właściwości orzechów działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego - oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w razie nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunki.Oprócz tego wzmacniają system nerwowy, usprawniają pracę mózgu, pielęgnują włosy.
Wszystko super ale...orzechy są wysokokaloryczne, a włoskie to rekordziści: 100 g to 645 kcal. Jedzmy ale  oczywiście wszystko z głową.
Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na pyszne ciasta z wykorzystaniem orzechów https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html
 





Bezglutenowy FIT Orzechowiec  


Składniki na ciasto:

* 1 szkl mąki ryżowej
* 0,5 szkl mąki orkiszowej
* 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 całe jajka
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki mleka roślinnego


Wykonanie:

Mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy olej kokosowy i wszystko siekamy nożem do połączenia. Jajka, miód, mleko dodajemy do ciasta i zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach ok 30 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej przy pomocy nitki.




Bezglutenowy FIT Orzechowiec  

Składniki na krem:

* 1 budyń waniliowy bez cukru
* 1 łyżka ksylitolu
* 1 łyżka kakao
* mleko roślinne , mniej niż pisano na opakowaniu. Ma powstać gęsta masa budyniowa


Wykonanie:

Budyń przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu ale dodajemy mniej  mleka roślinnego. Przygotowując, do proszku budyniowego przed rozmieszaniem, dodajemy kakao, ksylitol i potem trochę mleka w celu wymieszana proszku. Całość wsypujemy do gotującego się mleka roślinnego. Chwilę gotujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.




Bezglutenowy FIT Orzechowiec  

Składniki na snikersowy krem:

* 2 łyżki miodu
* 2 garści posiekanych orzechów włoskich
* 2 łyżki dobrego masła orzechowego


Wykonanie:

Miód z masłem orzechowym rozpuść w rondelku, wsyp orzechy. Wymieszaj i podgotuj do uzyskania gęstszej konsystencji i karmelowego koloru. Przestudź. 



Bezglutenowy FIT Orzechowiec  



Na spód przekrojonego ciasta nałóż masę budyniową. Przykryj drugą częścią. Na górę wyłóż krem orzechowy. 
Najlepiej piec to ciasto w tortownicy ze zdejmowanymi brzegami/ obręczami, po to, by właśnie teraz włożyć w nie ciasto. Ciasto musi dojść i zawiązać się. Najlepsze na drugi dzień, a nawet trzeci. Nie należy do tych miękkich i puszystych ale smak ( połączenie) pozytywnie Was zaskoczy.





Bezglutenowy FIT Orzechowiec  



wtorek, 23 października 2018

Serojabłecznik na ryżowym spodzie







Oj dawno nie jadłam tak połączonych smaków, tak dobrze razem się uzupełniających! Sernik waniliowy, szarlotka cynamonowa w jednym i taaa kruszonka... Rzeczywiście, smakuje tak, jak wygląda:) Nie mogło też zabraknąć orzechów, prażonych razem z jabłkami w miodzie.
Koniecznie musicie spróbowć! Twaróg, jabłka i to wszystko.



Serojabłecznik na ryżowym spodzie 

 Spód:

Przepis na spód znajdziecie przy okazji innego świetnego ciasta, "Malinowego FIT sernika", zresztą przepis może stanowić bazę do wielu ciast. Idealny dla osób nietolerujących glutenu, bo na mące ryżowej. Zamiast masła (bo laktoza) możecie  użyć oleju kokosowego. Blaszka ma 16 cm średnicy, więc bardzo duża nie jest. W przypadku większej, należałoby użyć podwójnej ilości składników, lub wiedzieć, że zbyt wysokie nie będzie.





Serojabłecznik na ryżowym spodzie
Warstwa jabłkowa:

* 3 jabłka bez różnicy w odmianie
* rodzynki
* cynamon
* ksylitol lub miód
* 2 garści orzechów pecan, włoskich itp.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Taką jak lubisz. Przełóż na patelnię, posyp rodzynkami, ksylitolem lub miodem, dodaj  dwie łyżeczki cynamonu, dodaj posiekane orzechy i upraż na rumiano.




Serojabłecznik na ryżowym spodzie

Masa serowa:

*400 g twarogu podwójnie mielonego
* budyń waniliowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* ksylitol puder 3 łyżki
* wanilia
* 2 duże lub 3 małe jajka

Wszystkie składniki dobrze zmiksuj.




Serojabłecznik na ryżowym spodzie
 Kruszonka:

* 100 g mąki owsianej
* 50 g ksylitolu
* 50 g płatków owsianych
* 2 łyżki masła lub oleju kokosowego stałego
* szczypta soli

Składniki połącz, masło posiekaj nożem.


WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celcsjusza.
Na podpieczony spód przelej masę serową, na nią wylej masę jabłkową, a na koniec posyp całość kruszonką. Wstaw do piekarnika. Piecz 1h. Wystudź.



Smacznego!

 I koniecznie daj znać jak smakowało!

piątek, 10 sierpnia 2018

"Odchudzona" Malinowa Chmurka





No tak już mam... Gdy zobaczę jakiś smakołyk, rozbieram go na składniki. A co to, a z czego, a czy można inaczej, i czy potrzeba tyle cukru?
No i kombinuję w głowie. Zamieniam, mieszam, przeliczam. I wychodzi. Całkiem zdrowe, najpier pode mnie, pod robicie to Wy. 
Bo niby dlaczego nie wolno mi? 
Nie jestem niewolnikiem diety. To, że zdrowo jem, nie sprawia, że odmawiam sobie przyjemności.
Można? Można. Trzeba tylko wiedzieć ile i jak. Bo nie sztuką jest zjeść całą blachę. Tylko....po co?

Bezę i kruche owsiane ciasto najlepiej przyrządzić wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z serkiem i galaretką.



Składniki na spód:

* 4 żółtka
* 3 łyżki pudru z ksylitolu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 170 g mąki owsianej
* 130 g oleju kokosowego
* aromat waniliowy



"Odchudzona" Malinowa 

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż ciastem, nie zapominając o brzegach. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 20 mnut.
 Wystudź.
"Ochudzona" Malinowa Chmurka




Przygotuj galaretkę KFD zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw do schłodzenia. Dodaj do niej maliny. Tężejącą galaretkę zalej ciasto owsiane. Ciasto musi być wystudzone.



Składniki na krem:

* Schłodzona puszka mleczka kokosowego
* 500 g twarogu sernikowego mielonego
* 2 łyżki żelatyny spożywczej lub agaru, przygotowanej w niewielkiej ilości wody
* 2 łyżki pudru z ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Wylej na galaretkę. Wstaw do lodówki.






"Odchudzona" Malinowa Chmurka



Składniki na bezę migdałową:

* 4 białka jaj
* szczypta soli
* 2 łyżki pudru z ksylitolu
* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* płatki migdałowe

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno najpierw z solą, potem powoli dodając ksylitol i na koniec mąkę ziemniaczaną. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Białka wyłóż na blaszce i lekko wyrównaj. Oprósz płatkami migdałów. Piecz  w 140 stopniach przez ok 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw jeszcze przez 15 minut.

Wyłóż bezę na ciasto. Ciasto przechowuj w lodówce. Mocno schłódź przed podaniem.




czwartek, 19 lipca 2018

Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia





I znów po dłuższej przerwie... Lato, wakacje, a  mnie  coraz więcej zajęć, treningów. To dobrze, bo bez tego nie mogłabym już funkcjonować.  Treningi są jak narkotyk, wciągają bo sprawiają radość, dzięki nim wchodzimy w inny stan. I jest nam z nimi dobrze, tak dobrze, że nie chcemy zrezygnować, że chcemy ich coraz więcej i więcej... Oj długo bym mogła tak pisać o odczuciach osoby trenującej. Co czuje gdy jest tak zmęczona, że ciało omawia posłuszeństwa. Nie, to nie tylko zmęczenie, to przeogromna radość!

Ale... nie o tym dzisiejszy post:) Dziś będzie o niesamowitym cieście z kaszy jaglanej. Mojej ulubionej, wdzięcznej do ciast. Kilka przepisów z jej udziałem znajdziecie już na moim blogu. Wspomnę o przepysznym czekoladowym jagielniku,

Wszystko niesamowicie łatwe do przygotowania i przepyszne!
O samej kaszy jaglanej, o jej właściwościach zdrowotnych i odżywczych przeczytacie tutaj  https://ladiefitana.blogspot.com/2017/01/owsiane-babeczki-z-jaglanym-musem.html

Dzisiejsze cudo nie wymaga pieczenia. Jedynie należy ugotować kaszę jaglaną, co nie jest czymś mega trudnym. Należy pamiętać, by przed gotowaniem przepłukać ją kikukrotnie, by starciła swoją goryczkę.  



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Składniki na spód:

* 3 garści suszonych daktyli
* 2 garści orzechów włoskich
* płatki owsiane górskie

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku. Odsącz i dodaj orzechy, zmiksuj lub zblenduj. Powoli dodawaj płatki, w takiej ilości, by złączyły masę. Ma ona być plastyczna. Wyłóż masą formę, którą natłuść olejem kokosowym. Wielkość formy taka, by wysokość ciasta był ok 1-1,5 cm. Schłódź całość.








Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Składniki na masę jaglaną:

* szklanka kaszy jaglanej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 1 banan
* 2 szklanki mleka roślinnego
* wanilia jako aromat
* 2 łyżki soku z cytryny
* miód lub syrop klonowy wg uznania

Wykonanie:

Kaszę opłukaną, wlej do garnka, zalewając mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 20 minut. W miarę potrzeby dodaj wody. Pilnuj, bo szybko przywiera do naczynia. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką i puszystą masę. Wystudź. Masę wyłóż na spód daktylowy.




Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia


Polewa karmelowa:

* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 łyżki masła orzechowego
* wanilia jako aromat

W rondelku połącz składniki i rozpuść, lekko podgotuj. Przestudź. wylej na ciasto.



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia




Polewa czekoladowa:

Z oleju kokosowego, miodu i kakao zrób polewę. Polej schłodzone ciasto, tworząc nieregularne nitki.



Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia



Schłódź.
Orzechowo-jaglane kostki bez pieczenia

SMACZNEGO!!!

środa, 25 kwietnia 2018

Pekanowy sernik z karmelem




Osobiście nie znam osoby, która nie kochałaby serniki. Jest coś w tym cieście. Niby takie zwykłe, a jednak nie. Ponadczasowy jest. Mój został odchudzony w możliwie najlepszy sposób, by nie stracił zupełnie na swoim smaku. Jest słodki, chodź nie ma w nim cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. Mamy tu też masło, ale osobiście uważam, że nie ma w nim nic złego.
Spód ciasta został "zapożyczony" z przepisu na vegański sernik z ciecierzycy http://ladiefitana.blogspot.com/2018/04/sernik-z-ciecierzycy.html  i może stanowić bazę do wielu ciast. 





Pekanowy sernik z karmelem

Składniki I warstwa:

* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10  namoczonych fig
* odrobina wody





Pekanowy sernik z karmelem




Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnej  warstwy.





Pekanowy sernik z karmelem


Masa serowa:

* 500 g mielonego sera twarogowego
* jajko
* 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
* wanilia
* 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
* mniej niż 1/2  szkl mleka roślinnego




Pekanowy sernik z karmelem

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką, puszystą masę. Przelej na ciasto w formie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h lub  do suchego patyczka.



Pekanowy sernik z karmelem

Pekanowy karmel:

* 4-5 łyżek ksylitolu
* łyżka mąki ryżowej
* odrobina mleka roślinnego
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki miodu/syropu klonowego
* 4 łyżki masła orzechowego
* posiekane orzechy pekan




Pekanowy sernik z karmelem

Wykonanie:

Cukier i mąkę podsmaż na niewielkim ogniu do zbrązowienia. Kolor słomkowy. Dodaj mleko, energicznie mieszając, potem masło, miód. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu do powstania gęstej masy. Dodaj posiekane pekany i wanilię.
Polewą polej wystudzone ciasto. Najlepsze na drugi dzień.

Smacznego:)

niedziela, 15 kwietnia 2018

Sernik z ciecierzycy




        I znów kolejne super ciasto z wykorzystaniem ciecierzycy... Mam ich już kilka na tym blogu, a  ostatnio wpadł niesamowity a'la Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2018/03/ala-snickers-na-cieciorce.html  Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie wciągnąć go na swoją listę must have ciast do zrobienia:)

Tym razem to Vegański sernik na spodzie z wykorzystaniem płatków owsianych, migdałów i fig. 
A masa również z użyciem  orzechów, ale tym razem nerkowców. Te orzechy wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych , które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu , który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Mamy w nich także magnez, wit K. Orzechy te wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż mają sporo witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny.  Koi ona nerwy , dodaje energii, a także poprawia pamięć i koncentrację. Nic tylko jeść.  Tym bardziej, że nerkowce są jednymi z mniej kalorycznych orzechów, 100 g to 553 kcal. Amerykańscy naukowcy przekonują, że wystarczy garść orzechów dziennie, aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicy brzucha
Tu znajdziecie przepis na niesamowite  Tiramisu z wykorzystaniem tych cudownych orzechów  https://ladiefitana.blogspot.com/2018/01/raw-tiramisu-czyli-nie-pieczesz-jesz.html  a także Vegański Fit Snickers https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html






Sernik z ciecierzycy

Składniki I warstwa:

* 1 szkl płatków owsianych górskich
* garść namoczonych przez kilka godzin migdałów
* 10  namoczonych fig
* odrobina wody






Sernik z ciecierzycy


Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj. Powstać ma gęsta masa, którą wykładamy formę ok 16 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce na czas wykonania kolejnych warstw.





Sernik z ciecierzycy


Masa serowa z cieciorki:

* puszka ciecierzycy
* szklanka namoczonych nerkowców
* lemon zest czyli starta skórka z limonki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* łyżka miodu/ syropu klonowego
* wanilia
* sok zjednej cytryny
* 2 łyżki masła orzechowego
* puszka mleczka kokosowego, biała część



Sernik z ciecierzycy
Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj  ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Przelej do formy z owsianym spodem.  Piecz ok 60 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.



Sernik z ciecierzycy
Polewa - trzecia warstwa:

* 5 łyżek masła orzechowego
* 1 łyżka miodu/syropu klonowego
* 6 namoczonych daktyli




Sernik z ciecierzycy
 Wykonanie :

Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem/syropem. Powstaje aksamitna  konsystencja. Wylej na wystudzone ciasto. Schłódź dobrze. Udekoruj roztopioną czekoladą gorzką i pokruszonym Kit Katem:)





Sernik z ciecierzycy

czwartek, 29 marca 2018

A'la Snickers na cieciorce




Przeciwieństwa się przyciągają, a rzeczy, które myślimy, że nie będą do siebie pasować, pasują idealnie. Tak jest w przypadku ludzi, tak też jest ze smakami. I na przykład taka ciecierzyca... Pomyślelibyście, że stanie się składnikiem tak pysznego ciasta? Dobrze napisałam. Pysznego!
Masa nerkowcowa wybija się na pierwszy plan, potem kubki smakowe atakuje orzechowy karmel, a na końcu spód... Właśnie owsiano-ciecierzycowy.
Dodatkiem jest tutaj mleko kokosowe, daktyle. Ciasto ma aż trzy warstwy, nie licząc aksamitnej polewy czekoladowej i nie wymaga pieczenia. Jedynie trochę cierpliwości do schładzania. Ale na takie cudo warto poczekać!

Zajrzyjcie do jeszcze jednego przepisu z udziałem ciecierzycy. To czekoladowe muffinki. Równie interesujący smak:)
https://ladiefitana.blogspot.com/2017/02/czekoladowe-muffinki-z-ciecierzycy-i.html




A'la Snickers na cieciorce

Składniki na spód:

* 2 szkl płatków owsianych
* puszka ciecierzycy
* 2 kopiaste łyżki kakao
* łyżka miodu lub syropu klonowego
* odrobina mleka kokosowego lub innego roślinnego






A'la Snickers na cieciorce

Wykonanie:

Ciecierzycę opłucz wodą na sitku. Płatki owsiane, ciecierzycę zmiksuj blenderem lub w mikserze. Dodaj pozostałe składniki, dalej zmiksuj do ich połączenia. Wymieszaj dodatkowo ręką.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Forma ma  wymiary 20x25 cm.
Możecie użyć innej, mniejszej, wtedy ciasto będzie po prostu wyższe. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania kolejnych warstw. Można w lodówce, ale wtedy czas chłodzenia wydłuży się.





A'la Snickers na cieciorce


Składniki na II warstwę nerkowcową:

*  ok. 2 szklanek nerkowców uprzednio namoczonych ok 1/2 h
*  odrobina mleka kokosowego lub innego
*  1 łyżka miodu
*  sok z 1/2 cytryny




A'la Snickers na cieciorce


Wykonanie:

Namoczone nerkowce, odsączone, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Wylej na owsiano-ciecierzycową masę. Wyrównaj i schłódź ponownie.



A'la Snickers na cieciorce
Składniki na III warstwę karmelową:

* ok 30 szt suszonych daktyli namoczonych w wodzie
* 3-4 łyżki masła orzechowego 
* 1 łyżka miodu lub syropu

Wykonanie:

Namoczone daktyle, odsączone, zmiksuj razem z masłem orzechowym i miodem. Ma powstać aksamitna konsystencja.
Wylej na ciasto. Schłódź. Roztop czekoladę gorzką min 70-% Polej. Schłódź.

*
Koniecznie napisz mi jak Ci wyszło i czy smakowało. Jeśli zrobisz otaguj @ladiefitana na Instagramie:)




środa, 7 marca 2018

Kokosowy marchewkowiec




Przyznać się muszę, że ciasto marchewkowe zrobiłam po raz pierwszy:)
 Nie dość, że pierwszy, to jeszcze w idealnym połączeniu z kokosem. Nawet nie sądziłam, że to połączenie sprawdzi się. Muszę zacząć coraz bardziej sobie ufać, bo ciasto jest IDEALNE! Połączenie dwóch rodzajów mąk wyszło mu na dobre, jest kruche, miękkie,  ale nie rozwalające się. 
Nie ma tu jajek, a jednak pięknie urosło i można było przekroić, by wypełnić cudownym mleczkiem kokosowym.

Mleczkiem  kokosowym bardzo często można zastąpić twaróg, gdy owy na przykład słabo tolerujemy. Taki przepis na tartę, gdzie jako nadzienia użyłam mleczka, znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/07/tarta-truskawkowa-na-mleczku-kokosowym.html







Kokosowy marchewkowiec

Składniki suche:

*1/2 szkl mąki ryżowej
* 1/2 mąki jaglanej
* 80 g wiórek kokosowych
* 60 g ksylitolu/erytrytolu
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szkl tartej marchewki
* cynamon
* posiekane orzechy włoskie, pekan. Część do dekoracji.




Kokosowy marchewkowiec

Składniki mokre:

* 5 łyżek dobrego oleju lub roztopionego oleju kokosowego
* 180 ml mleka roślinnego



Kokosowy marchewkowiec
Nadzienie:

* puszka schłodzonego mleczka kokosowego + 1 łyżka pudru z ksylitolu
* czoko do dekoracji



Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy składniki mokre. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, średnica ok 18 cm. Pieczemy 40 min. Studzimy.

Schłodzone mocno mleczko kokosowe ubijamy z ksylitolem. Ciasto przekrawamy na pół przy użyciu noża lub mocnej nici. Mleczkiem przekładamy, zostawiając część na wierzch. Posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną roztopionej czekolady.


czwartek, 1 marca 2018

Bananowo-orzechowy proteinowiec




Czas zacząć poprawiać sobie humor. Zima nie chce odpuścić, a ja też nie zamierzam, więc powstają super energetyczne ciasta.  Latem zapotrzebowanie na tego typu specjały maleje, korzystam więc teraz do woli. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Jego słodycz powstaje z niewielkiej w sumie ilości miodu lub, jeśli ktoś jest wegetarianinem, z syropu klonowego.

Głównym składnikiem to banany, które są wystarczająco słodkie, szczególnie te bardzo dojrzałe, by niczego więcej nie dosładzać, oraz  masło orzechowe. Dla mnie idealne połączenie.

O bananach, ich właściwościach pisałam przy okazji popularnego chlebka bananowego
https://ladiefitana.blogspot.com/2017/04/grubo-nadziewany-fit-chlebek-bananowy.html
a przepisy z masłem orzechowym znajdziecie tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/04/owsiano-orzechowo-czekoladowe-batony.html , tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2017/09/weganski-fit-snickers.html i tutaj https://ladiefitana.blogspot.com/2018/02/proteinowo-orzechowe-brownie-bez.html

Jeszcze jedno. Kto pierwszy raz upiecze to cudo, zakocha się w nim raz i na zawsze:) Tak było ze mną...

Czas START!





Bananowy-orzechowiec proteinowy


Składniki na spód:

* 1 szklanka mąki owsianej
* 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao
* 6-7 łyżek masła orzechowego
* 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
* woda, gdyby masa była zbyt gęsta


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Jeśli masa zbyt zwarta, dodajemy trochę wody.
Powstałą masę wykładamy do formy ok 16 cm średnicy. Przed włożeniem, formę natłuszczamy i obsypujemy kakao. W ten sposób ciasto nie przywrze do formy. Całość odkładamy.




Bananowy-orzechowiec proteinowy


Składniki na masę orzechowo-bananową:

* 3 dojrzałe banany
* 4 łyżki masła orzechowego
* wanilia/ aromat waniliowy
* opcjonalnie dobry baton proteinowy do dekoracji

Wykonanie:

Masło z bananami miksujemy na gładko. Masą bananową wypełniamy formę. Wyrównujemy. Całość posypujemy orzechami ziemnymi, posiekaną czekoladą, lekko wciskając do środka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy posiekanym batonem. Można pokrojonego dodać do masy. 
Ciasto najlepsze na drugi dzień:)

SMACZNEGO!

poniedziałek, 19 lutego 2018

Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia



Lecę do Was z cudownym przepisem na mega smaczne białkowe batony. Nazwałam je brownie z uwagi na kształt i czekoladowy smak. Batony bez pieczenia, nie wymagające zbyt dużego nakładu pracy i składników. Oczywiście kształt zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Możemy użyć okrągłej formy i wtedy pokroić je w trójkąty, a możemy zrobić też typowe batony, a nie kostki jak u mnie. Wszystko tak jak lubimy.
Do przygotowania używamy orzechów, niesamowite źródło dobrych tłuszczy, których nie powinniśmy się bać na diecie. Dla Hashimotków spożywanie ich to obowiązek.
Użyłam też odżywki białkowej dla podniesienia makro osób trenujących no i oczywiście dla smaku.


Na blogu znajdziecie też przepisy na brownie ale tym razem z batatów





Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia


Składniki :

* szklanka namoczonych nerkówcow + garść innych suchych
* 20-30 szt daktyli
* 2 łyżki kakao
* miarka odżywki białkowej czekoladowej






Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia

Wykonanie:

Namoczone nerkowce z orzechami np. włoskimi, pekan zmiksuj. Część odłóż. Dodaj daktyle. Najlepsze surowe a nie suszone. Jednak gdybyśmy mieli suszone to namoczmy je. Ponownie zmiksujmy. Do powstałej masy dodajemy kakao i daktyle. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone pozostałe orzechy. Tak by coś nam "chrupało" :) Delikatnie całość miksujemy.
Przekładamy do formy. Może być kwadratowa, okrągła. Tak naprawdę zależy to od nas.
Ja użyłam kwadratowej. Niezbyt dużej, tak by moje kwadraty były dość wysokie.
Formę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Ułożoną masę wyrównujemy i całość wkładamy do zamrażarki.




Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia


 Orzechowa polewa składniki:

* miarka odżywki czekoladowej
* 4-5 łyżek masła orzechowego
* mleko migdałowe, niewiele. Tylko gdy masa jest za gęsta.





Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia



Wykonanie:

Odżywkę i masło orzechowe dobrze mieszamy. Gdy masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę mleka migdałowego. Po stężeniu i tak nam zgęstnieje więc nie przesadzajmy z ilością mleka.




Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia



Schłodzone brownie polewamy naszą proteinową polewą i ponownie wkładamy do zamrażarki.



Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia


Po zastygnięciu polewy kroimy na dowolne kształty. Ciasto przechowujemy w zamrażarce o ile oczywiście będzie co :)



Proteinowo-orzechowe brownie bez pieczenia

niedziela, 4 lutego 2018

Raw batatowe kostki proteinowe




Kolejny cudny wytwór... Idealny na zaspokojenie potreningowego głodu, choć oczywiście nie tylko. Każdy z nas uwielbia mieć coś dobrego pod ręką (czyt. zdrowego) w chwili, kiedy tego najbardziej potrzebujemy. Zamiast sięgać po niezdrową przekąskę mamy takie oto kochy. Lepiej być przygotowanym na zachcianki lub tak jak ja, zbyt duże odległości do najbliższego sklepu. Zresztą uważam, że to co zrobimy sami w domu jest o niebo lepsze, od rzeczy kupowanych. Raz, sprawia nam radość sam fakt przygotowania, a druga sprawa, to wiemy co jemy.  Takie batony postoją nam trochę w lodówce, o ile wcześniej nie zostaną oczywiście zjedzone:)

Ciastek nie trzeba piec, wszystkie składniki tylko mieszamy i chłodzimy:) Już je kochacie?
Decydującym składnikiem jest modna ostatnio mąka kokosowa.

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, 100 g mąki dostarcza 443 kcal.  Skoro nie ma glutenu może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię i nietolerujące go.  Jest doskonałym źródłem błonnika i zawiera go więcej niż otręby. Błonnik na długo utrzymuje uczucie sytości , pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także może zapobiegać rakowi jelita grubego. Mąka kokosowa usuwa też toksyny z organizmu. Można ją zaliczyć do mąk niskowęglowodanowych wskazanych osobom z zaburzoną gospodarką cukrową. Tłuszcze zawarte w mące kokosowej wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyspieszają tempo metabolizmu(!), przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu. To doskonałe źródło białka. Powinna być spożywana przez osoby uprawiające aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu!
Spożywanie produktów z dodatkiem mąki kokosowej obniża IG posiłku. Jeśli na stałe włączymy ją do naszego menu możemy liczyć na poprawę profilu lipidowego, czyli obniżenie "złego" cholesterolu LDL, zmniejszymy ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca. 

Jak widzimy, jedzenie mąki kokosowej i produktów takich jak olej kokosowy, mleko kokosowe, to same korzyści dla zdrowia.  Na moim blogu dość dużo znajdziecie przepisów z jej udziałem. Warto przypomnieć rewelacyjny a'la sernik kokosowy

Dziś czas na kokosa w połączeniu z batatem i odżywką białkową:)





Raw batatowe kostki proteinowe

Składniki suche:

* szklanka mąki kokosowej
* 2 łyżki dobrej jakości kakao
* miarka odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)


Raw batatowe kostki proteinowe

Składniki mokre:

* pół szklanki masła orzechowego
* 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
* ugotowany, obrany i zmiksowany batat średniej wielkości



Raw batatowe kostki proteinowe

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą  składniki suche. W osobnym naczyniu dokładnie połącz składniki "mokre". Następnie zmieszaj wszystko razem. Masa ma być zwarta, łatwo dająca się uformować. Niezbyt twarda.

Raw batatowe kostki proteinowe


Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem pergaminowym, ubijając i wyrównując powierzchnię. To od Ciebie zależy jakie będę batony, czy wysokie, czy niskie. 
Formę włóż do zamrażarki w celu schłodzenia lub lodówki, jeśli Ci się nie spieszy z jedzeniem :)
W tym czasie przygotuj polewę robiąc ją z roztopionego oleju kokosowego i kakao lub roztopionej czekolady gorzkiej 90%.





Raw batatowe kostki proteinowe


Schłodzone ciasto pokrój na dowolnej wielkości albo kwadraty, albo jak lubisz prostokąty. Każdy obtaczaj w czekoladzie używając do tego dwóch widelców. Nadmiar będzie spokojnie spływał. Czekoladowe kostki ponownie schłódź.  I gotowe! Są idealne!

            Smacznego!