Kasza jaglana jest cudowna!
Zdrowa, zasadotwórcza, z dużą ilością łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Mogą ją śmiało jeść osoby z celiakią i te z niedokrwistością. Ma właściwości antywirusowe, przy stanie zapalnym dróg śluzowych - wysusza nadmiar wydzieliny.
Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Jest niestety dość kaloryczna - 100 g kaszy to ok. 350 kcal oraz posiada wysoki IG. Nie jest więc wskazana dla diabetyków. Jednak osoby będące na diecie, nie powinny z niej rezygnować, gdyż zawarty w niej krzem, poprawia przemianę materii.
Owsiane babeczki z jaglanym musem
Babeczki owsiane
Składniki:* 2 dojrzałe banany
* garść bakalii np. żurawina, rodzynki
* 1 łyżka masła orzechowego
* cynamon
* 2 szklanki płatków owsianych górskich
Piekarnik nagrzewamy do 180०C. Płatki owsiane łączymy z rozgniecionymi bananami, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy, ręką formujemy kulki i wypełniamy nią foremki. Tworzymy takie "miseczki". Pieczemy przez 30 min.
Mus jaglany
Składniki
* 1 szkl kaszy jaglanej
* 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych
* 200 ml mleka bez laktozy lub kokosowego
* syrop klonowy
Kaszę płuczemy, następnie gotujemy na mleku razem z wiórkami przez około 20 min. Jeśli masa za gęsta, należy dodać więcej mleka. Masę po ugotowaniu blendujemy, dodając syrop klonowy do smaku. Upieczone babeczki napełniamy musem i dekorujemy.
Dodatkami mogą być każde owoce nawet te mrożone m.in. maliny, borówki, porzeczki, jeżyny czy truskawki.
Są cudne.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Kasza jaglana jest niesamowita! I na słodko i na słono. Takie też niedługo będą:)
UsuńSuper pomysł na spód. Zapisuje do wykorzystania. Krem z kaszy jaglanej lubię mega. Czasami dodaję do niego jeszcze po wystudzeniu miksuję ją z dodatkiem oleju koko lub margaryny- jest wtedy fajnie kremowy. Do tortów pasuje mistrz ��
OdpowiedzUsuńP.S. Trzymam kciuki za bloga ������
Ściskam,
Ewelina
(http://tastelifeup.pl)
Ten spód rzeczywiście mega ! Kaszę uwielbiam pod każdą postacią. Dziękuję bardzo za miłe słowa Ewelinko:)
Usuń