niedziela, 1 stycznia 2017

Owsiane babeczki z jaglanym musem



Kasza jaglana jest cudowna! 

Zdrowa, zasadotwórcza, z dużą ilością łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Mogą ją śmiało jeść osoby z celiakią i te z niedokrwistością. Ma właściwości antywirusowe, przy stanie zapalnym dróg śluzowych - wysusza nadmiar wydzieliny.
Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Jest niestety dość kaloryczna - 100 g kaszy to ok. 350 kcal oraz posiada wysoki IG. Nie jest więc wskazana dla diabetyków. Jednak osoby będące na diecie, nie powinny z niej rezygnować, gdyż zawarty w niej krzem, poprawia przemianę materii.

                                             Owsiane babeczki z jaglanym musem

Babeczki owsiane
Składniki:
* 2 dojrzałe banany
* garść bakalii np. żurawina, rodzynki
* 1 łyżka masła orzechowego
* cynamon
* 2 szklanki płatków owsianych górskich

Piekarnik nagrzewamy do 180०C. Płatki owsiane łączymy z rozgniecionymi bananami, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy, ręką formujemy kulki i wypełniamy nią foremki. Tworzymy takie "miseczki". Pieczemy przez 30 min.


Mus jaglany

Składniki
* 1 szkl kaszy jaglanej
* 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych 
* 200 ml mleka bez laktozy lub kokosowego
* syrop klonowy
Kaszę płuczemy, następnie gotujemy na mleku razem z wiórkami przez około 20 min. Jeśli masa za gęsta, należy dodać więcej mleka. Masę po ugotowaniu blendujemy, dodając syrop klonowy do smaku.  Upieczone babeczki napełniamy musem i dekorujemy.

Dodatkami mogą być każde owoce nawet te mrożone m.in. maliny, borówki, porzeczki, jeżyny czy truskawki. 







4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda. Kasza jaglana jest niesamowita! I na słodko i na słono. Takie też niedługo będą:)

      Usuń
  2. Super pomysł na spód. Zapisuje do wykorzystania. Krem z kaszy jaglanej lubię mega. Czasami dodaję do niego jeszcze po wystudzeniu miksuję ją z dodatkiem oleju koko lub margaryny- jest wtedy fajnie kremowy. Do tortów pasuje mistrz ��

    P.S. Trzymam kciuki za bloga ������
    Ściskam,
    Ewelina
    (http://tastelifeup.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten spód rzeczywiście mega ! Kaszę uwielbiam pod każdą postacią. Dziękuję bardzo za miłe słowa Ewelinko:)

      Usuń